Ziua Națională de renunțare la fumat marcată sub genericul „Renunțarea la fumat – face aerul mai curat ”

Ziua Națională de renunțare la fumat marcată sub genericul „Renunțarea la fumat – face aerul mai curat ”

Republica Moldova marchează astăzi, 16 noiembrie curent, Ziua Națională de renunțare la fumat, care este un bun prilej de conştientizare și sensibilizare a populaţiei fumătoare cu privire la consecinţele fumatului.

Mesajul evenimentului „Renunțarea la fumat – face aerul mai curat ” are ca scop demotivarea fumatului și promovarea efectelor benefice ale renunţării la fumat asupra organismului, care este o investiție pe termen lung în sănătatea populației, cu beneficii umane, sociale şi economice de necontestat, continuarea acțiunilor de informare a populației referitor la riscurile consumului de tutun, cât și oferirea serviciilor de consiliere privind renunțarea la fumat pentru persoanele dependente de tutun.

În ultimii ani se atestă creșterea și prevalența bolilor, unde fumatul este factorul de risc predominant, cum ar fi: bolile cardio și cerebral vasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice. Anual, se înregistrează circa 5-6 mii de decese (cca. 12-14% din totalul deceselor) din cauza bolilor condiționate de consumul tutunului, inclusiv peste 60% dintre decese se înregistrează la persoanele în vârsta apte de muncă (mortalitatea în rândul bărbaților fiind de 2 ori mai mare decât a femeilor).

Beneficiile renunţării la fumat sunt destul de motivante ca să optăm pentru un mod de viață sănătos: la 1 an de la stingerea ultimei ţigări riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul unui accident vascular cerebral este la fel de mic ca în cazul unui nefumător; la 5 ani de la fumarea ultimei ţigări riscul de cancer bucal, laringian sau de esofag se reduce cu 50% în plus, funcţia cardiovasculară poate fi comparată cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată; la 10 ani de la stingerea ultimei ţigări riscul de cancer pulmonar scade cu 30-50%.

Pentru susținerea și încurajarea persoanelor dispuse să renunțe la fumat a fost instituit serviciul de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat în cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie.

Pentru mai multe detalii apelați la linia verde 080010001 și consultați pagina web: www.imspdrn.md

Astăzi, cu ocazia Zilei Naționale de renunțare la fumat , Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își reafirmă angajamentul de continuare a punerii în aplicare a politicilor de control al consumului de tutun, astfel contribuind la creșterea numărului persoanelor ce aleg un mod de viață sănătos și se lasă de fumat.

În acest context, în toată țara vor fi întreprinse mai multe acțiuni de comunicare și sensibilizarea societății pentru renunțarea la fumat printer care: organizarea unui flash- mob ”Renunță la fumat” cu distribuirea ulterioară a materialelor informaționale privind riscurile fumatului în adolescență și beneficiile renunțării la fumat, derularea spoturilor cu mesaje sociale privind riscurile fumatului și respectarea legislației antifumat, prezentări și expoziții pentru studenții Centrului de excelență în medicină și farmacie ”Raisa Pocalo”, organizarea unei mese rotunde în care să fie puse în discuție rezultatele implementării legii de control al tutunului în mun.Chișinău.

Mihaela Rotari

 

Share