Măsuri legislative privind modernizarea și eficientizarea administrației publice

Măsuri legislative privind modernizarea și eficientizarea administrației publice

Parlamentul urmează să adopte măsuri legislative de modernizare și eficientizare a administrației publice. Un proiect de lege privind organizarea și funcționarea instituțiilor publice a fost examinat la ședința Comisiei administrație publică și dezvoltare regională și va fi propus plenului Parlamentului spre aprobare.

Documentul, elaborat de Cancelaria de Stat, reglementează condițiile de constituire, reorganizare, funcționare și desființare a instituțiilor publice, precum și atribuțiile și responsabilitățile acestora. Prin intermediul proiectului respectiv se va asigura realizarea obiectivului de creare a unui sistem instituțional flexibil și eficient al administrației publice centrale, cu definirea clară a mandatelor instituțiilor publice, eliminarea suprapunerilor, delimitarea clară a rolului între instituțiile responsabile de fundamentarea politicilor publice și instituțiile de implementare.

Potrivit proiectului, instituțiile publice vor fi constituite la propunerea autorităților administrației publice centrale sau locale. Reorganizarea sau desființarea instituțiilor se va face printr-o hotărâre a Guvernului sau printr-o decizie a fondatorului. Structura organizatorică, efectivul-limită și statutul instituției publice se va aproba printr-o hotărâre a Guvernului în cazul instituției publice constituite de Guvern, iar în cazul instituției publice constituite de autoritățile administrației publice locale – printr-o decizie a autorității deliberative a administrației publice locale.

Proiectul conține norme cu privire la atribuțiile consiliului, care are rol de supraveghere și monitorizare a procesului decizional al instituției publice, dar și prevederi ce vizează atribuțiile fondatorului. Astfel, fondatorul va aproba statul de personal al instituției publice, va selecta membrii consiliului prin concurs și va aproba regulamentul acestuia. La fel, fondatorul va selecta directorul instituției publice, va asigura evaluarea activității sale și a instituției, va aproba programele de dezvoltare strategică sau instituțională și planurile anuale de activitate, va coordona proiectul bugetului anual al instituției publice etc. De asemenea, în document este specificat modul de recrutare și salarizare a personalului, precum și drepturile și obligațiile angajaților.

Tot astăzi, membrii Comisiei administrație publică și dezvoltare regională au examinat și proiectul de modificare a cadrului normativ conex Legii privind instituțiile publice. Printre prevederi se numără stabilirea interdicției instituțiilor publice de desfășurare a activității comerciale și abrogarea unor prevederi conform cărora instituțiile publice puteau fonda societăți comerciale.

Măsurile propuse vor alinia Republica Moldova la practicile administrative europene, contribuind la eficientizarea actului de guvernare și consolidarea capacităților administrației publice pentru crearea unor instituții puternice, care să presteze servicii de calitate.

În Republica Moldova sunt înregistrate 457 de instituții publice.

Share