Marin Ciobanu: Compania B. BRAUN e foarte importantă și strategică pentru RM, nu numai din punct de vedere a dimensiunii

Marin Ciobanu: Compania B. BRAUN e foarte importantă și strategică pentru RM, nu numai din punct de vedere a dimensiunii

Administratorul Zonei Economice Libere Bălți (ZELB), Marin Ciobanu vorbește despre noi poduri pentru atragerea investițiilor germane, informează OFICIAL.

Potrivit lui, sâmbătă, 13 septembrie, sub patronajul ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, alături de E.S. Oleg Serebrian și Secretarului de Stat Mark Weinmeister, a fost inaugurat consulatul onorific în Kassel.

„În cadrul acestui eveniment am avut oportunitatea să stabilim primul schimb de păreri cu Directorul General al Agenției pentru Promovarea Economiei regiunii Kassel, Kai Lorenz WITTROCK și primarul orașului Wolfhagen, Reinhard SCHAAKE. Am convenit cu partea germană până la finele anului să organizăm vizita unei delegații economice din Kassel în țara noastră. La fel am stabilit înfrățirea orașului Wolfhagen cu orașul Anenii Noi, care ne-ar permite împreună să aplicăm și să accesăm fonduri europene. Colaborarea cu regiunea Hessen este foarte importantă și prin prisma dimensiunii economice a Landului, 6,5 mil. Locuitori și un PIB de 330 miliarde de dolari SUA. Consul onorific a fost numit vechiul meu prieten, avocatul Christopher POSCH, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul mediatic și imobiliar. Consulatul onorific al Republicii Moldova în Kassel are obiectivul de a contribui la dezvoltarea relaţiilor dintre landul Hessen și Republica Moldova, în special în domeniul economic, comercial şi cultural, precum şi de a acorda asistenţă informațională în caz de necesitate cetăţenilor Republicii Moldova din regiunea respectivă”, a scris Ciobanu, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, în cadrul acestei vizite în Germania a avut prilejul să discute cu mai multe companii germane precum Luxtronic, Heidenbluth Schweistechnik, B. BRAUN, ultima fiind foarte importantă și strategică pentru Republica Moldova nu numai din punct de vedere a dimensiunii, 8 miliarde cifră de afacere, 64 mii angajați, prezentă în peste 60 de țări a lumii, dar și din punct de vedere al produselor și serviciilor medicale oferite https://www.bbraun.de/de/laenderauswahl.html.

„Un investitor de talia B. Braun ne-ar soluționa foarte multe probleme în sectorul medical. Am convenit cu membrul Consiliului de Conducere, Dr. Meinrad Lugan cât de curând posibil să ne vedem în Moldova. În cadrul evenimentului am vorbit despre oportunitățile de lucru în ZEL-urile RM, competitivitatea forței de muncă, învățământul dual, precum și acordurile bilaterale pe care le are R.M. cu țările CSI și UE. Vinurile moldovenești au motivat și mai mult participanții la eveniment să vină în Țara noastră!”, a mai scris el.

Marin Ciobanu a precizat că, a avut și o alocuțiune.

„Stimate Domnule Ministru,

Stimate Domnule Ambasador,

Dragi participanți la acest eveniment oficial,

Dragă Christopher,

până a începe prezentarea ZEL Bălți, doresc să Vă împărtășesc că, sunt astăzi de trei ori fericit.

În primul rând, în sfârșit putem din nou călători și prima vizită în acest an este în Germania.

În al doilea rând, sunt din nou în a doua mea Patrie! Când zic asta, nu exagerez nici un pic. Germania a investit foarte mult în mine. Am avut norocul și fericirea de a face studii postuniversitare în frumosul oraș Nuernberg, să particip în cadrul programului Bursa Parlamentară Internațională în Bundestagul german, lucrând alături de deputații germani. La programul ”Buna Guvernare” în cadrul Colegiului Friedrich Goerdeler-Kolleg, sub patronajul și Directorul, Prof. Günter Verheugen, ex. Vice-Președinte a Comisiei Europene și alte participări la seminarele Fondațiilor germane.

Spun toate astea, nu pentru a mă scoate în evidență, ci pentru a evedenția faptul că sunt obligat moral să ajut companiile germane în Moldova. Deci, eu sunt pentru Dumneavoastră cu mare angajament în Țara noastră!

În al treilea rând, ultima, dar nu ca și inportanță după cum spun englezii, sunt fericit să mă alături de vechiul meu prieten Christopher POSCH. Republica Moldova a câștigat astăzi un prieten, care va lupta pentru regiunea Hessen și extinderea în Țara noastră a companiilor germane.

Pe această cale doresc să mulțumesc câtorva persoane, fără de care nu ar fi fost posibil acest eveniment.

Domnului Dieter POSCH, tatăl lui Christopher POSCH, pe care l-am cunoscut în 2012 pe când era ministru al Economiei și Infrastructurii în Landul Hessen, și care mi-a declarat atunci: ”Germania exportă produse și servicii, creșterea economică însă, este importată prin investițiile înafara țării”. Toți au de câștigat în această lume globalizată. Mai mult de jumătate din companiile germane, au activități înafara țării.

De asemenea doresc sa-i mulțumesc mult D-lui Anatol STRATULAT, fost Consul General în Frankfurt, care a susținut această candidatură și a luptat mult cu procedurile noastre interne.

Dragă Christopher, sănătate și succes!”.

Cristina Pendea

Share