MĂR: „Nu este corect să sufere un sector întreg din cauza unor cazuri unitare”

MĂR: „Nu este corect să sufere un sector întreg din cauza unor cazuri unitare”

În urma controalelor organizate în perioada 1 – 8 martie de către oamenii legii, încălcărilor depistate în activitatea unor unități de alimentație publică după ora 22:00 și în urma avertizării de către Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică în vederea sistării activității sectorului, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) susține că este profund îngrijorată de situația creată cu privire la activitatea unor unități de alimentație publică după ora 22:0 contrar prevederilor legale și a avertizării emotive de sistare a activității din partea CNESP.

„Considerăm oportun ca deciziile ce urmează a fi luate să fie bazate pe principiul corectitudinii, obiectivității și raționalității. Nu este corect să sufere un sector întreg din cauza unor cazuri unitare. Ne exprimăm deschiderea de a găsi soluții legale de înăsprire a sancțiunilor pentru cei care au o activitate ilegală după ora 22:00 chiar până la suspendarea activității individuale a acestora, prin retragerea dreptului de funcționare pe un termen determinat. Suntem ferm convinși că instituțiile responsabile, cu funcții de control și monitorizare pot găsi pârghii legale și decisive în acest sens, fără a afecta întregul sector HoReCa”, se arată într-un comunicat al Asociației.

De asemenea, Asociația insistă în continuare ca autoritățile responsabile de gestionarea crizei sanitare să ofere un plan etapizat pentru a asigura agenților economici predictibilitate, la capitolul înăspririi sau relaxării anumitor restricții, în baza unor indicatori măsurabili.

„În același curs de idei, menționăm repetat că importanța identificării unei persoane de contact din partea CNESP este iminentă pentru mediul de afaceri întru menținerea unui dialog permanent, iar după caz, clarificarea sau inițierea unor prevederi normative în hotărârile comisei. Reiterăm că, sectorul HoReCa este la limita supraviețuirii. Astăzi, avem nevoie de suportul statului, de predictibilitate, în baza unui plan de acțiuni determinat, care să traseze măsuri clare pentru fiecare scenariu de evoluție a pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova. Or deciziile emotive bazate pe cazuri unitare vor duce la distrugerea unui întreg sector”, spun reprezentanții Asociației.

Cristina Pendea

Share