Uniunea Europeană va susține un nou proiect a Serviciului Vamal. Iată mai multe detalii

Uniunea Europeană va susține un nou proiect a Serviciului Vamal. Iată mai multe detalii

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a avut ieri o întrevedere cu reprezentanții Comisiei Europene, în cadrul căreia a fost discutat stadiul de implementare a proiectelor comune aflate în desfășurare, precum și posibilitățile de extindere a asistenței acordate pe mai multe domenii prioritare.

Vitalie Vrabie i-a informat pe invitați despre cele mai recente evoluții ale Serviciului Vamal pe mai multe segmente de responsabilitate, demersurile întreprinse privind modernizarea infrastructurii posturilor vamale și dezvoltarea sistemelor informaționale din gestiune. Totodată, șeful Vămii a vorbit despre eforturile de promovare a unui comportament integru în rândul angajaților vamali, precum și asigurarea perfecționării profesionale continue a acestora.

În intervenția sa, Severin Strohal, reprezentantul Directoratului General pentru Vecinătate și Negocieri pentru Extindere al Comisiei Europene l-a felicitat pe Vitalie Vrabie pentru performanța înscrierii unei creșteri de circa 20% a încasărilor la bugetul de stat pentru primele 9 luni ale acestui an, apreciind, totodată, inițiativele de modernizare întreprinse.

În acest context, Directorul General al Serviciului Vamal a menționat despre necesitățile de asistență pentru proiectele de modernizare preconizate pentru perioada imediat următoare, referindu-se în mod prioritar la importanța extinderii posturilor vamale și dotării acestora cu echipamente performante de control.

Amintim că, Serviciul Vamal a demarat lucrările de construcție a unei zone de control vamal în proximitatea  postului vamal de frontieră Otaci, care urmează a fi dată în exploatare în luna noiembrie a.c.

De asemenea, Serviciul Vamal se află în proces de elaborare a unor studii de fezabilitate în vederea replicării acestei practici pentru alte trei posturi vamale care înregistrează valori mari de trafic: Giurgiulești (MD-RO), Sculeni, Costești. Prin această măsură se urmărește excluderea staționării autocamioanelor în punctul de trecere a frontierei, iar în rezultat – fluidizarea traficului transfrontalier.

Lucrări de extindere a infrastructurii sunt preconizate și pentru posturile vamale Leușeni, Sculeni și Giurgiulești. Acestea vor fi realizate în cadrul Programului Operațional România-Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană.

În argumentarea sa privind necesitatea reabilitării infrastructurii posturilor vamale interne, Vitalie Vrabie a anunțat intenția autorității vamale de a construi un terminal vamal în raza de responsabilitate a biroului vamal Centru, care să corespundă tuturor rigorilor internaționale privind domeniul administrării vamale. Ulterior, proiectul se preconizează fi extins pentru construcția a altor două terminale vamale, dislocate în aria de competență a birourilor vamale Nord Și Sud.

Necesitatea unor asemenea construcții a fost susținută și de către Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care a menționat că implementarea unui asemenea proiect ar eficientiza și securiza semnificativ procesul de vămuire a mărfurilor, precum și va asigura un nivel optim de confort pentru agenții economici.

În replică, reprezentanții Comisiei Europene și-au exprimat disponibilitatea examinării posibilităților de asistență pentru elaborarea unui studiu de prefezabilitate/fezabilitate  aferent obiectivului de investiție descris.

Mihaela Rotari

Share