MAI implementează strategii de eficientizare energetică în cadrul aparatului central și instituțiilor din subordine
Urmare a crizei energetice globale și creșterii prețurilor în sectorul termoenergetic, Ministerul Afacerilor Interne a început, încă din anul 2021, implementarea activă a strategiilor de reducere a consumului energetic și economie a resurselor. Pentru reducerea cheltuielilor bugetare în acest domeniu, instituția este în continuă căutare a soluțiilor ce diminuează presiunea financiară.
În acest context, toate subdiviziunile MAI au realizat un plan de eficiență energetică. În rezultatul optimizării proceselor s-a reușit o economisire esențială a resurselor energetice la toate categoriile de consum în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2022 în raport cu perioada analogică a anului 2021, și anume:
1. energie electrică: cu -214799,3 Kwt (cca 400 mii lei);
2. energie termică: cu -137227,1 Gcal ( cca 300 mii lei);
3. gaze naturale: cu -313025,5 m3 ( cca 4 mil. lei).
Printre măsurile întreprinse de subdiviziunile MAI spre optimizarea consumului de resurse energetice și termoenergetice se enumeră: â
– înlocuirea corpurilor de iluminat de tip simplu pe corpuri de iluminat de tip LED, cu un consum minim de energie electrică;
– în timpul zilelor de odihnă și în afara orelor de program, se reglează sistemul termic la un nivel minim de încălzire a sediului cu aproximativ 50%;
– deconectarea parțială a luminii pe coridoare (aproximativ 30 %) cu utilizarea la maxim a luminii naturale, precum și utilizarea în curțile sediului MAI a corpurilor de iluminat de tip LED cu senzori zi și noapte;
– înlocuirea echipamentelor și utilajelor cu consum mărit cu cele de tip econom.
De asemenea, MAI a identificat și alte soluții de optimizare a consumului, cum ar fi termoizolarea clădirilor mari și producerea energiei electrice cu ajutorul centralelor fotovoltaice, care oferă economii directe de mijloace financiare, iar subdiviziunile au început deja exploatarea oprtunităților date. Astfel, centralele fotovoltaice instalate la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, și anume în municipiul Cahul (mai 2021) și în sediul central (ianuarie 2022), au generat în anul curent economii de peste 500 mii lei.
O altă realizare este efectuarea izolării termice a pereților și podurilor la 25 sedii din cadrul Inspectoratului General al Poliției. De asemenea, la obiectele date au fost montate cazane pe gaze, ce permite reglarea acestora și minimalizarea consumului de resurse.
La Inspectoratul General al Carabinierilor au fost efectuate lucrări de repozare a rețelelor termice (str. Korolenko, 7, mun. Chișinău), din cele aeriene în rețele termice subterane, spre economisirea agentului termic, fiind folosite țevi din oțel preizolate din uzină, ceea ce a dat posibilitate de a micșora pierderile de căldură la circa 30%. Totodată, au fost efectuate lucrările de reparație a sistemului de încălzire în interiorul blocului, cu înlocuirea țevilor și a tuturor corpurilor de încălzire.
Așadar, MAI planifică extinderea, până la final de an, a procesului de implementare a 10 proiecte de instalare a centralelor fotovoltaice și a soluțiilor tehnice de termoeficiență a clădirilor, la mai multe sedii din cadrul IGP, IGSU, IGC, Academia „Ștefan cel Mare”. Costurile pentru investițiile date sunt de cca 36 mln. lei, iar economiile anuale generate de investițiile respective sunt estimate la aproximativ 5,5 mln. lei. Respectiv, amortizarea completă a investițiilor în acest sector, va avea loc într-o perioadă de aproximativ 5 ani.
În acest format, MAI susține tendința globală de transfer la energiile sustenabile și regenerabile, precum și orientează resursele din bugetul de stat pentru procese vitale și strategice. Menționăm, că subiectele ce țin de acțiunile care trebuie întreprinse pentru optimizarea eficienței energetice, sunt incluse în agenda Centrului de comandă activat la MAI, de la începutul războiului.