Luna mai – regim termic obișnuit cu deficit de precipitații

Luna mai – regim termic obișnuit cu deficit de precipitații

Luna mai a fost caracterizată printr-un regim termic în general obișnuit, iar după regimul pluviometric prin deficit semnificativ de precipitații, informează OFICIAL.

Temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între valorile de +15,5..+17,5ºС, fiind în fond apropiată de valorile medii multianuale, doar izolat în centrul și sudul țării depășind valorile acestei cu 1,0-1,5ºС.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la cota de +32ºС (13 și 21 mai, staţiile meteorologice Tiraspol, Comrat, Ceadâr-Lunga).

Înghețuri în aer cu intensitatea de -0,3ºС s-au înregistrat izolat în centrul țării (pe 6 mai, stația meteorologică Codrii).

Înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1ºС și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3ºС s-au înregistrat izolat în teritoriu pe 2 mai și în perioada 5-9 mai.

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +15ºC, fenomen ce determină începutul verii meteorologice, a avut loc în perioada 7-12 mai, fiind în general în termeni apropiaţi faţă de cei obişnuiţi).

Potrivit regimului pluviometric, suma precipitațiilor căzute pe 90% din teritoriul țării a constituit 7-34 mm (10-65% din normă), în unele puncte de observații (10% din teritoriu) – 37-40 mm (75-80% din normă).

Condițiile meteorologice în decursul lunii mai au fost în general satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole pe o mare parte a teritoriului țării. Însă, deficit de precipitații semnalat pe arii extinse a teritoriului republicii, a provocat scăderea rezervelor de umiditate în sol, ceea ce puțin a înrăutățit starea culturilor agricole.

Share