Legislativul a votat în prima lectură noile cerințe pentru contractele de furnizare a conținutului digital și servicii digitale
Drepturile consumatorilor de conținut sau de servicii digitale vor fi mai protejate. Proiectul de lege privind contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale a fost aprobat în prima lectură de Parlament.
Proiectul transpune în legislația națională o directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale. Astfel, adoptarea acestui proiect de lege prevede furnizarea unui set de reguli clare pentru vânzarea și consumul conținutului digital, cum ar fi programe de calculator, softuri, jocuri, cărți digitale sau DVD-uri, CD-uri sau stick-uri, în cazul în care acestea sunt purtătoare de conținut sau servicii digitale.
Important de menționat este că inițiativa legislativă conține prevederi care au drept scop protejarea drepturilor consumatorilor. Aceștia vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a solicita o remediere, în cazul în care au depistat defecte la conținutul digital. În cazul în care defectele sunt repetitive sau grave, consumatorii vor putea restitui produsul, vor putea păstra produsul și primi o parte din prețul plătit sau returna produsul și recupera banii.
Mai mult vor fi eliminate barierele legate de dreptul contractelor în cazul comerțului online transfrontalier cu bunuri și servicii digitale prin crearea de drepturi și protecție uniformă a consumatorilor.
Autoritatea responsabilă de exercitarea controlului asupra respectării prevederilor privind furnizarea conținutului digital sau a serviciului digital este desemnat Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Autorii propun ca proiectul de lege privind contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale să intre în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial.
Documentul va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.