Legea salarizării: Definiția salariului minim

Legea salarizării: Definiția salariului minim

Din 1 septembrie 2022 drept salariu minim va fi definită mărimea minimă a retribuției, în lei, stabilită de către stat pentru o muncă simplă, necalificată, sub nivelul căreia angajatorul nu este în drept să plătească pentru norma de muncă pe lună sau pe oră, îndeplinită de angajat.
Noțiunea ar putea substitui în Legea salarizării nr. 847/2002 sintagma cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Totodată, acesta poate fi exclusă și din Codul muncii (art.134). Proiectul hotărârii de Guvern u privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative este inclus pe ordinea de zi a ședinței Executivului de astăzi, 13 iunie.

Potrivit documentului, salariul minim va fi stabilit și reexaminat de Guvern, după consultarea partenerilor sociali, în funcție de rata medie anuală a inflației și rata de creștere a productivității muncii la nivel national.

Încă o propunere ține de excluderea din Legea 847/2002 a prevederilor ce stabilesc cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real drept bază pentru diferenţierea salariilor de funcţie/salariilor tarifare în raport cu calificarea, gradul de pregătire profesională şi de competenţă al salariatului, precum şi cu gradul de răspundere pe care îl implică funcţiile/lucrările executate şi cu complexitatea lor.

Autorul proiectului este Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care argumentează intervențiile prin necesitatea limitării cuantumului lunar total al salariilor conducătorilor întreprinderilor de stat și municipale  cu până la cinci salarii medii lunare în ansamblu pe unitatea condusă și excluderea limitei minime de trei salatii medii pe respectiva entitate. Cuantumul salariului conducătorului ÎS sau ÎM urmează a fi negociat cu fondatorul acesteia și stabilit în contractul de management încheiat.

Cu detalii suplimentare vom reveni pe măsura promovării proiectului.

monitorul.fisc.md

Share