Lucrătorii imigranții vor obține mai ușor dreptul de muncă și de ședere în RM! Legea urmează a fi publicată mâine în Monitorul Oficial

Lucrătorii imigranții vor obține mai ușor dreptul de muncă și de ședere în RM! Legea urmează a fi publicată mâine în Monitorul Oficial

 Legea care va facilita accesul la muncă a imigranților va fi publicată mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Noua lege va permite atragerea investițiilor străine în economia R. Moldova. Astfel, odată cu intrarea documentului în vigoare, lucrătorii imigranții vor obține mai ușor dreptul de muncă și de ședere în țara noastră.

Documentul prevede posibilitatea obținerii în mod facilitar a permisului de lucru și de ședere pentru lucrătorii străini de înaltă calificare, lucrătorii detașați, persoanele cu funcții de conducere, angajații companiilor din lista investitorilor de importanță națională și lucrătorii meseria cărora se regăsește în lista ocupațiilor prioritare pentru piața muncii din Moldova.

Odată cu intrarea în vigoarea a noii legi, termenul de acordare a dreptului de muncă și de ședere pentru lucrători imigranți se va reduce cu mai mult de jumătate. Se va simplifica și modalitatea de prelungire a permisului de ședere și de muncă, iar pentru a facilita perfectarea actelor, solicitantul va depune dosarul doar la Ghișeul unic.

Documentul stabileşte că cuantumul angajaților în cadrul companiei solicitante, va trebui să se diminueze în favoarea angajaților autohtoni, astfel încât peste cinci ani acesta să nu depășească 50% din numărul total de angajați.

Guvernul în termen de trei luni de la data publicării legii, va aproba actele normative necesare pentru implementarea acestui document.

sursa: moldpres.md

Share