Lector universitar, despre prestigiul de a fi profesor: Unii sunt „arși pe rug”…

Lector universitar, despre prestigiul de a fi profesor: Unii sunt „arși pe rug”…

Lectorul universitar Ghenadie Râbacov, spune că munca cadrelor didactice din Republica Moldova este una nemotivată financiar și se mai găsesc unii care au o atitudine care distruge esența și prestigiul cadrului didactic, informează OFICIAL. 

El spune că această criză a cadrelor didactice se aprofundează, iar profesorii nu sunt nicicum motivați pentru a continua activitatea și nici tinerii nu râvnesc la această profesie.

„Profesorul este tratat urât, ca un ratat plin de frustări care nu și-a găsit rostul în lume. E un tratament dezolant din partea întregii societăți, un tratament care a reușit să-i convingă pe mulți că sunt cu adevărat niște ratați.

Profesoratul a devenit, pentru unii, una dintre alternativele de „a nu rămâne pe drumuri”. E adevărat că nu toți profesorii sunt buni. Și niciodată nu au fost. În toate meseriile există și performanță și analfabetism funcțional. Dăscălia, totuși, nu este o manta de vreme rea pe care o „îmbraci” atunci când ți se închid toate ușile. Cariera didactică o urmezi numai dacă îți place și dacă ai vocație. În caz contrar, fiasco îți este garantat”, spune Ghenadie Râbacov.

Lectorul menționează că un profesor nu lucrează la polizor, nici cu lemn, tablă, ciment sau alte materiale de construcție, dar CONSTRUIEȘTE mai mult decât oricare alt specialist.

„Pentru că un Dascăl lucrează cu minți și suflete și, spre deosebire de un constructor, nu-și poate permite rebuturi și resturi aruncate la gunoi.

În educație totul e altfel. Sala de studii e ca o biserică. Ai în faţă zeci de suflete, inimi, perechi de ochi şi urechi, toate țintite cu încredere spre tine. Și predica ta uneori înseamnă TOTUL, pentru că ea face conexiunea dintre ieri, azi și mâine. La fel de mult contează și predicile elevilor. Chiar dacă acestea sunt rostite în tăcere”, spune el.

Totuși, profesorii adesea sunt blamați.

„Îmi pofida acestei munci titanice, profesorii sunt blamați pe rețele sociale, uneori chiar „arși pe rug”. Dragi internauți pe post de „comentatori”, „jurați”, „experți în educație” și „analiști”, nu mai aruncați cu gloanțe în școli! Lăsați profesorii să-și facă treaba! Țineți cont de faptul că dascălii, așa cum sunt ei, buni sau răi, au niște studii, formări și experiențe în spate. Orice ați spune, ei sunt eroii invizibili ai vremurilor noastre și, în viitorul apropiat, vor fi la mare căutare. Vom ajunge zile în care nu va mai avea cine să formeze tinerele generații. Nimeni nu va rezista! Și nu exagerez când spun eroi! A fi ponegrit și călcat în picioare și a-și continua vocația este un act de eroism și un sacrificiu.

Feedbackul mulțimii este dur și pur moldovenist: „Cui nu-i place să plece! Nimeni nu-i ține!” Și vor pleca! Iar statul va continua să-și condamne cetățenii la autorăstignire”, mai spune Ghenadie Râbacov.

Share