Lacunele legislative și normative din parteneriatele publice-private au fost eliminate
„Excludem lacunele de ordin legislativ și normativ din parteneriatul public privat. Tocmai aceste defecte au dus la omisiuni și abuzuri în legislația națională, precum și la erori în implementare.
De-a lungul anilor interesul statului a fost prejudiciat prin atribuirea contractelor de parteneriat public-privat, cum ar fi contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și contractul de modernizare a filialelor Gările și Stațiile Auto”, menționează ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Printre modificările realizate cu privire la parteneriatul public-privat sunt:
✅ excluderea posibilității de a concesiona întreprinderi de stat profitabile;
✅ stabilirea mecanismelor de finanțare a parteneriatelor publice-private, inclusiv prevederi care stipulează că, finanțarea investițiilor se efectuează integral din resurse financiare asigurate de partenerul privat, iar investițiile finanțate din veniturile aferente gestionării patrimoniului public – nu pot fi recunoscute ca investiții din surse proprii ale partenerului privat.
✅ o altă modificare este cea referitor la formele parteneriatului public-privat, conținutul contractului, inițierea și transparentizarea procesului de atribuire a contractelor, conținutul studiului de fezabilitate, monitorizarea implementării proiectelor respective etc.
Potrivit ministrului, modificările fac parte din rândul angajamentelor Republicii Moldova în raport cu partenerii de dezvoltare, inclusiv angajamente de reforme asociate procesului de integrare europeană, dar și parte din acțiunea Guvernului privind dezoligarhizarea.