La Ministerul Sănătății a început săptămâna instruirilor în legătură cu noul mecanism de salarizare al personalului medical
La Ministerul Sănătății a început, astăzi, săptămâna instruirilor în legătură cu noul mecanism de salarizare al personalului medical. Specialiștii din serviciul economic din instituțiile medico-sanitare publice din țară au fost informați în legătură cu noua modalitate de calcul a salariului pentru angajații din sistemul de sănătate. Despre aceasta anunță serviciul de presă al Guvernului.
Venitul salarial sau salariul angajaţilor din instituţiile medicale publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, se compune din:
- partea fixă a salariului, care reprezintă salariul de funcție lunar și constituie garanţia minimă de remunerare a muncii angajaţilor din instituţie, în dependenţă de funcţia deţinută;
- partea variabilă a salariului, se constituie din suplimentul la salariul de funcție lunar, stabilit pentru competenţe profesionale şi nivelul de realizare a indicatorilor de performanţă;
- alte norme şi garanţii salariale, ajutorul material, care reprezintă normele specifice de salarizare, sporurile de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile precum şi alte garanţii minime stabilite de stat. Ajutorul material – sprijin bănesc acordat de regulă o dată în an salariaţilor la concediu sau în baza unei cereri depuse.
Menționăm că Ministerul Sănătății a introdus acest mecanism cu scopul de a exclude inechitățile în salarizarea personalului medical și de a promova performanța sistemului.
Mecanismul nou de salarizare al personalului medical va fi propus Guvernului spre aprobare până la sfârșitul lunii iunie curent.
Mihaela Rotari