La doar 16 ani, o moldoveancă a fost acceptată cu bursă completă la SUA la Tufts University, unde un an de studii costă circa 100 mii de dolari

La doar 16 ani, o moldoveancă a fost acceptată cu bursă completă la SUA la Tufts University, unde un an de studii costă circa 100 mii de dolari

Nica Gojan, o activistă pentru egalitate de gen din satul Geamăna, raionul Anenii Noi, este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Orizont, filiala Durlești și deja știe unde-și va continua studiile după absolvirea liceului. Ea a fost acceptată cu bursă completă la Universitatea TUFTS din SUA și este prima moldoveancă care-și va face studiile aici.

Într-un interviu acordat pentru www.curentul.md, Nica Gojan a spus că a aplicat la 20 de universități din SUA și a primit 3 răspunsuri pozitive.
Sunt cea mai tânără și probabil singura Moldoveancă care a fost acceptată la Tufts University, una din cele mai importante și selective universități de cercetare din SUA, având o rată de acceptare de 9%. În ultimii doi ani am fost foarte axată pe reușitele mele, atât academice, cât și extrașcolare. Eram sigură că vreau să îmi continui studiile în SUA, iar acolo notele bune nu sunt suficient ca să fii acceptată. Începusem să mă pregătesc pentru procesul de aplicare din vara aceasta, iar primele formulare de aplicare le-am trimis în luna noiembrie, povestește liceana.

Ea afirmă că și-a dorit să învețe anume în SUA pentru flexibilitatea și oportunitățile pe care le oferă sistemului educațional american.
Universitățile liberale din SUA au zeci de facultăți și specialități pe care le poți explora și nu trebuie să alegi doar una. Eu, de exemplu, plănuiesc să absolvesc cu două facultăți, una în domeniul social/civic cu accent pe drepturile femeilor și cea de-a doua într-un domeniu STEM pe care urmează să-l aleg.  Farmecul este că în primul an de universitate pot explora toate domeniile care îmi plac și în al doilea îmi declar facultățile pe care vreau să le fac. Pe lângă asta, îți poți schimba domeniul dacă consideri că ai făcut alegerea greșită, spune Nica Gojan.

Viitoarea studentă se arată convinsă că activitățile extrașcolare și cariera de activistă pe care a construit-o în Moldova, au ajutat-o să obțină bursa în SUA.

Începând cu vârsta de 13 ani, am început să învăț despre mișcarea feministă din Republica Moldova și problemele invizibile cu care se confruntă fetele și femeile în viața de zi cu zi. Am reușit să absolvesc un program de voluntariat în cadrul organizației Feminismd, fondată de Milena Rusu, care mai apoi mi-a devenit mentoră atât pe plan profesional, cât și de aplicare la universitate. Ei îi datorez multe dintre succesele mele. După absolvirea acestui program, am luat funcția de Coordonatoare a departamentului Advocacy & Planning în aceeași organizație împreună cu Oana Guțan. Treptat, am ajuns să conduc proiecte în valoare de 10 000$ în parteneriat cu Fondul Global pentru Copiii și UN Women Moldova pentru a promova egalitatea de gen în zonele rurale ale Republicii Moldova. Atât în organizații locale, cât și în cele internaționale precum Interact Chișinău, dețin funcții înalte de management care au demonstrat comitetului de admitere competențele mele. Deci nu e vorba doar despre voluntariat, ci și despre a avea inițiativă și abilități de lideră, mai spune tânăra.

Nica Gojan mai spune că va reveni în R. Moldova.

Peste 5 ani, mă văd în America, finalizând primul meu an de lucru practic acolo și revizuind planurile mele de a reveni în Moldova. Dorința mea de a continua studiile peste hotare a fost mereu înrădăcinată în ideea că vreau să aduc acasă lucruri noi, revoluționare, cărora să mă dedic și să le implementez, menționează ea.

Share