La Chișinău va fi prezentat Studiul de fezabilitate cu privire la crearea Registrului fermierilor

La Chișinău va fi prezentat Studiul de fezabilitate cu privire la crearea Registrului fermierilor

Studiul de fezabilitate cu privire la crearea Registrului fermierilor va fi prezentat, mâine, la Chișinău. În scopul coordonării acțiunilor între părțile implicate, astăzi, a avut loc o ședință preparatorie la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Studiul fundamentează necesitatea investițiilor în crearea Registrului, în dezvoltarea, modernizarea și restructurarea agriculturii.

Potrivit dezvoltatorilor, Registrul fermierilor va fi un instrument digital ce va automatiza procesele de evidență pe segmentul agricol și va integra toate activitățile producătorilor agricoli. În acest scop, vor fi stocate date despre producătorii agricoli, tipologia și dimensiunea exploatațiilor agricole gestionate de aceștia. Experții au mai declarat că Registrul va fi parte componentă a Sistemului integrat de administrare şi control (IACS), elaborarea căruia este o precondiție a Uniunii Europene față de statele în faza de preaderare în vederea facilitării accesului fermierilor la sprijinul comunitar. În acest sens, este planificat ca în perioada următoare să fie identificate cel puțin 3 raioane unde se va fi implementa un proiect-pilot de testare a tuturor modulelor IACS.

Statele membre ale UE utilizează IACS pentru primirea cererilor de ajutor, pentru controale administrative și efectuarea plăților.

Reamintim că, studiul de fezabilitate este elaborat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Share