La Chișinău va fi deschis un Centru cultural turc

La Chișinău va fi deschis un Centru cultural turc

La Chișinău va fi creat un Centru cultural turc. Detaliile privind deschiderea acestuia au fost discutate în cadrul întrevederii între viceministrul Culturii Igor Șarov și E.S. Mehmet Selim Kartal, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Turciei în Republica Moldova, la 19 februarie curent la Ministerul Culturii.

Principala temă de discuție a  fost examinarea  stadiului actual în dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul culturii, de la ultima întrevedere din noiembrie anul trecut, și perspectivele privind inițierea unor proiecte pe viitor.

În debutul întrevederii viceministrul Culturii Igor Șarov a mulțumit pentru colaborarea fructuoasă până în prezent, comunicare eficientă pe diferite subiecte din domeniul cultruii şi susţinerea din partea Turciei a diverselor proiecte culturale care au avut loc în Republica Moldova.

În context, ambasadorul Mehmet Selim Kartal a subliniat interesul manifestat de Guvernul Turciei pentru susţinerea acţiunilor culturale. Oficialul a vorbit despre etapa actuală privind crearea Centrului cultural turc în Republica Moldova, lunile următoare urmând să aibă loc o vizită a unor experți din Turcia pentru a evalua locațiile propuse pentru a deschide acest centru.

Pe durata discuţiilor părţile şi-au manifestat interesul comun de a intensifica relaţiile de colaborare bilaterală cu implementarea acţiunilor concrete de promovare a valorilor culturale şi susţinere a acţiunilor din diverse domenii ale culturii. Viceministrul Igor Șarov a înaintat propunerea privind restaurarea unor monumente de arhitectură din cadrul complexului Orheiul Vechi, notând că recent Ministerul Culturii al Republicii Moldova a înaintat dosarul „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” pentru nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. O altă propunere a fost posibilitatea organizării unei vizite de lucru în Ankara a specialiștilor Ministerului Culturii privind tehnici și modalități de restaurare a pieselor de patrimoniu material. Demnitarul a mai specificat că, o posibilitate de intensificare a colaborării moldo-turce în domeniul culturii va fi în cadrul Programului “Europa Creativă”, Republica Moldova urmând să semneze luna viitoare acordul de aderare la acest Program al UE.

La rândul său, E.S. Mehmet Selim Kartal și-a exprimat susținerea plenară privind colaborarea cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova în vederea promovării proiectelor culturale bilaterale.

Mihaela Rotari

Share