Ioniță: Criza Gazelor. Doar în 2023 noi am plătit pentru achiziția de gaze naturale cu 200 milioane USD mai mult

Ioniță: Criza Gazelor. Doar în 2023 noi am plătit pentru achiziția de gaze naturale cu 200 milioane USD mai mult

Subiectul gazelor naturale rămâne a fi cel mai important subiect de pe agenda publică. Întrebarea fundamentală este: De ce, cea mai săracă țară din Europa plătește unul din cele mai mari tarife la gazele naturale?. (Despre tarife la gazele naturale vezi aici).

Explicația de bază a autorităților este că noi suntem nevoiți să consumăm gaz scump pe care l-am procurat ceva timp în urmă.

Deci avem de răspuns la următoare întrebare: : Cât de scump procurăm noi gazele naturale și cu cât plătim mai mult, decât ar trebui să plătim?

Pentru a răspunde la acestea două întrebări noi trebuie să știm care a fost prețul de achizițile la gazele naturale în Moldova și care a fost prețul de achiziție în Europa.

De ce Europa? La această întrebare eu am răspuns ceva timp în urmă (vezi aici analiza), dar pe scurt lucrurile stau așa.

Până în 2005 Moldova a avut un preț preferențial de achiziție a gazelor naturale. Apoi Gazprom a insistat că noi să plătim prețul european pentru gazele naturale și în perioada 2006-2010 noi treptat am trecut de la prețuri preferențiale la prețuri Europene. Începând cu 2011 Moldova a achitat pentru importul de gaze naturale un preț similar cu prețul mediu European. Nu așa a fost în 2023 și din păcate cel puțin în prima jumătate a lui 2024, perioadă în care noi am plătit și vom plăti un preț mult peste media Europeană. În text eu voi utiliza noțiunea de preț European și preț al Uniunii Europene, diferența nu este seminificativă (în 2023 diferenața media anuală a fost de sub 1,5%) și noi vom considera că sunt identice.

ATENȚIE!!!

  1. În acestă analiză noi nu ne-am pus drept scop să studiem oportunitatea procurării volumelor de gaze naturale, care au fost efectuate în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, acest subiect va fi analizat într-un studiu separat.
  2. De asemenea în această analiză noi nu examinăm prețul de achiziție a gazelor naturale în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023. Acest aspect va fi subiectul unei analize separate

Astăzi noi dorim să răspundem la o singură întrebare: Câ cât am plătit și continuăm să plătim noi mai mult pentru gazele naturale comparativ cu prețul mediu de achiziție din Uniunea Europeană?

În toată Europa asistăm la o reducere continuă a prețurilor de achiziție la gazele naturale, mai puțin în Moldova

Anul 2023 în Moldova a început cu un preț de achiziție a gazelor naturale de 1136,6 USD pentru 1000 m3, cea ce era cu 422 de USD sau 59% mai mult decât prețul mediu de achiziție din Uniunea Europeană. Prin prețul mediu de achiziție din Uniunea Europeană aici și în restul analizei se are în vedere prețul plătit de cumpărător la hotarul țării, cea ce este comparabil cu prețil plătit de MoldovaGaz.

Pe tot parcurulul anului noi am plătit pentru achiziția de gaze naturale un preț mult mai mare decât media din UE, iar acum înregistrăm o accentuare a acestei diferențe.

Necatând la faptul că în luna decembrie 2023 și ianuarie 2024, în Europa se îregistrează o scădere pronunțată a prețului de achiziție a gazelor naturale, în Moldova, prin Dispoziția nr. 97 din 27.12.23 a Comisiei pentru Situații Excepționale, MoldovaGaz, prin derogare de la legislația acutală, a fost obligată să procure la un preț majorat de la Energocom gaze naturale. Prețul de achiziție pentru perioada ianuarie 2024 – aprilie 2024, indiferent de evoluția din Europa și UE, a fost stabilit în valoare fixă de 550 Euro/1000m3. Pentru ianuarie 2024 acest preț de achiziție a consituit 601 USD/1000m3 sau cu 77% mai mult decât prețul mediu din UE.

Deci avem prețul de achiziție din Moldova, avem prețul de referință din UE și dacă cunoaștem consumul mediu lunar din Moldova, putem ușor stabili cât ne costă pe noi acest gaz scump.

Observăm că în ianuarie 2023 noi am plătit pentru procurarea gazelor naturale 110,4 milioane USD sau cu 41 milioane USD mai mult decât am fi plătit, dacă procuram gazele naturale la prețul mediu din UE.

Pentru ultimile 4 luni avem doar datele estimative privind consumul de gaze naturale, însă după ce vom avea datele exacte privind consumul, cifrele finale nu se vor modifica esențial față de cele estimative.

Deci cunoaștem cât am plătit în plus pentru gazele naturale față de prețul mediu din UE și ușor putem stabili, care a fost suma plătită în plus pentru anul 2023.

În anul 2023 noi am plătit 198,9 milioane USD în plus pentru achiziția de gaze naturale, față de prețul mediu din UE. Aceste costuri suplimentare au intrat în tarifele la gazele naturale, care în final au fost suportate și continuă a fi suportate de populație și agenții economici.

Ținând cont de faptul că în toată Europa înregistrăm o scădere a prețurilor de achiziție a gazelor naturale, iar în Moldova, prin decizia CSE, prețul rămâne unul fix de 550 Euro/1000m3, putem spune că suplimentar la cele 200 milioane USD din 2023 va trebui să plătim alte 100 milioane USD în plus, pentru gazul scump consumat în primele 4 luni din 2024.

Costul total suportat de cetățeni și mediul de afaceri, generat de gazul scump, va fi de cel puțin 300 milioane USD și asta doar costurile directe. Fără a ține cont de efectele gazului scump asupra prețului la căldură, energie electrică, etc.

Despre cauzele care au condus la această situație dramatică pentru cetățenii șe mediul de afaceri din Moldova vom reveni în următoarele analize, când vom discuta: 1) despre volumele de gaze achiziționate în octombrie 2022-ianuarie 2023 și 2) prețul de achiziție din acea perioadă.

Share