Ion Ceban a primit Raportul de anchetă de serviciu după tragicul accident din Parcul „Alunelul”: Responsabilitățile sunt divizate în procesul de lucru
Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a primit raportul grupului de lucru inițiat pentru a efectua ancheta de serviciu în urma tragicului incident care a avut loc sâmbătă, informează OFICIAL.
Membrii comisiei de anchetă internă au stabilit toate circumstanțele, au audiat toate persoanele, au ridicat toate actele și le-au analizat.
„Responsabilitățile sunt divizate în procesul de lucru în acest domeniu. Este regretabil faptul că viața omului nu se întoarce. Ceea ce suntem obligați să facem cu toții, să asigurăm ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Ne-am propus să avem un oraș sigur și investim foarte mult în acest deziderat și de aceasta trebuie să se țină cont la toate nivelurile”, spune Ceban.
Astfel, în urma raportului s-a constat că:
– Spații Verzi a solicitat în luna septembrie anul trecut, 2021, autorizația pentru defrișarea și curățarea mai multor copaci de pe teritoriul Chișinăului, inclusiv din parcul Alunelul.
– Autorizațiile au fost eliberate de Agenția de Mediu în luna februarie deja anul curent, peste 5 luni.
– Timp de 5 luni până au venit autorizațiile de la Agenția de Mediu, toate adresele au devenit prioritare pentru Spații Verzi, deoarece toate prezintă pericol, odată ce au fost desemnați acești copaci spre defrișare sau curățare, îndeosebi în urma calamităților naturale care au loc sau în perioada de iarnă.
– Din februarie și până în prezent Spații Verzi a intervenit și intervine pe toate adresele autorizate, inclusiv în Parcul Alunelul, cu defrișarea copacilor.
– La capitolul curățare, în lista unde era inclus și acest copac, pentru care a fost eliberată atorizarea de curățare, potrivit responsabililor de la Spații Verzi, în procesul anchetei au motivat mai multe circumstanțe, precum că nu permitea timpul, dar și alte motive tehnice de lucru, deși aceste lucrări trebuiau a fi efectuate și nu sunt stabilite motive concrete de ce nu au avut loc lucrările.
Persoanele audiate au specificat că:
– blocajul din septembrie 2021 până în februarie 2022 din partea autorităților centrale de specialitate în procesul de autorizare a lucrărilor de defrișare și curățare, a creat o suprasolicitare a serviciilor de defrișare/curățare, după deblocarea procesului de autorizare, în luna februarie 2022.
În consecință:
– Șeful Spații Verzi va fi eliberat din funcție, iar așa cum au recomandat membrii comisiei, noul director al Spații Verzi va iniția o anchetă de serviciu în privința vice-directorul de ramură al Spațiilor Verzi, al inspectorului de sector, al maistrului și maistrului superior, fie alți angajați care ar avea tangență cu cazul vizat în prezentul raport.
– După ce se vor pronunța organele de drept și eventual instanța pe acest caz și vor fi clarificate toate circumstanțele, vom reveni la subiect și vom decide dacă unele persoane vor reveni la activitate în alte funcții.
„Situația este mult mai gravă, iar această problemă trebuie privită mult mai larg, atât în Chișinău, cât și în toată republica, deoarece toate Primăriile au această situație birocratică.
O situație.
Doar pentru perioada ianuarie – mai 2022, către Agenția de Mediu, Spații Verzi a înaintat pentru a obține autorizații și anume:
📌- Arbori propuși pentru curățare – 3066 – 2288 au fost autorizați
📌- Arbori pentru defrișare – 620 – 242 au fost autorizați
Ce se întîmplă cu ceilalți aproape 400 de arbori care sunt dați pentru defrișare și restul aproape 1000 propuși pentru curățare?
Ei la fel prezintă pericol, deoarece au fost evaluați de către specialiști.
Și an de an, amânând și tergiversând aceste procese, acești copaci ajung într-un hal fără de hal.
Doar în ultimele zile am evaluat mii de copaci în stare avansată de degradare, care prezintă pericol, am primit sute de poze de la oameni care marea majoritate dintre aceștea sunt propuși spre defrișare, iar cei de la mediu așteaptă câte 5 luni să ia o decizie.
Și doar după eliberarea autorizațiilor, până vine echipa Spații Verzi la fiecare copac din acea listă, fiecare copac, creangă, prezintă pericol iminent pentru cetățeni.
Și ca aceste atribuții să nu fie pasate de la o autoritate la alta”, spune Ceban.
Totodată, el a cerut demisia sau eliberarea din funcție a Conducerii Agenției de Mediu, care potrivit achetei interne tergiversează multe procese, care nu duc la șifonarea imaginii Primăriilor, dar la situații tragice care pot avea loc.
„Și deoarece sunt sigur că nu vor reacționa și vor strânge din umeri.
Împreună cu juriștii vom înainta un demers către Administrația Publică Centrală privind inițierea unei anchete de serviciu împotriva conducerii Agenției de Mediu pentru clarificarea informațiilor și contradicțiilor enunțate în prezentul raport, cu solicitarea eliberării in corpore din funcție a conducerii Agenției în cazul în care se va atesta veridicitatea informațiilor cu privire la blocaje, tergiversări și inducerea în eroare a opiniei publice.
Nu țin minte în așa situații sau mai grave care au loc în țară, măcar cineva să fi recționat cu o demisie din Guvern, Ministere, Agenții și alte instituții.
Totodată:
Vom institui un grup interinstituțional de lucru format din reprezentanți ai APL, APC de specialitate, societății civile în vederea identificării soluțiilor pentru evitarea unor cazuri similare, verificării și monitorizării procesului de defrișare/curățare a arborilor din raza mun. Chișinău”, mai spune Ceban.