(INTERVIU) Veaceslav Garștea: Atestăm o încercare a migranților de a folosi R. Moldova ca țară de tranzit spre Europa

(INTERVIU) Veaceslav Garștea: Atestăm o încercare a migranților de a folosi R. Moldova ca țară de tranzit spre Europa

Șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru CURENTUL, despre fenomenul traficului de ființe umane în contextul săptămânii de combatere și prevenire a acestui fenomen. El a spus ce acțiuni sunt planificate, care e situația la acest capitol, cum apreciază legislația în domeniu, cu ce entități internaționale se colaborează în acest sens, dar și a vorbit despre planurile de viitor.

CURENTUL: Săptămâna curentă este săptămâna de combatere a traficului de ființe umane. Știm ca Dvs. sunteți responsabil de acest domeniu de activitate. Ce acțiuni aveți planificate?

Veaceslav Garștea: În general, la acest capitol scopul instituției este sensibilizarea opiniei publice prin informarea cetățenilor care traversează frontiera de stat despre riscurile și consecințele traficului de ființe umane. Depunem un efort constant în direcţia respectivă, iar cel mai recent exemplu datează cu miercuri, 17 octombrie. În acea zi, am fost prezent în Punctul de trecere al frontierei de la Otaci, împreună cu colegii mei, reprezentanți de la Organizația Internațională pentru Migrație, reprezentanți ai APL, dar și un grup de elevi de la liceul „Mihai Eminescu” din or. Otaci. Împreună am relansat Campania de informare împotriva traficului de ființe umane „Invizibili printre noi”.

C: În general, care e situația la acest capitol?

V.G.: Traficul de ființe umane, dar și alte infracțiuni conexe, cum ar fi, spre exemplu, migrația ilegală, rămâne a fi o problemă pentru R. Moldova. Cu părere de rău, și astăzi mai avem persoane slab informate care cad pradă răufăcătorilor și, fiind influențați sau înșelați, devin victime ale traficului de persoane, fie în scop de exploatare prin muncă, fie în scop de exploatare sexuală.

Totodată, luând în considerare fenomenul migrațional pe plan internațional, atestăm o încercare din partea migranților de a folosi R. Moldova ca țară de tranzit din țările de destinație spre Europa.

Pentru a avea o claritate la acest capitol, vreau să vă informez că, de la începutul anului până în prezent, IGPF a documentat 39 de cazuri de trafic de ființe umane și migrație ilegală.

C: Aveți careva colaborări cu partenerii de dezvoltare pentru combaterea fenomenului?

V.G.: Noi suntem într-o permanentă și strânsă colaborare cu partenerii de dezvoltare la acest capitol. Menționez aici Organizația Internațională pentru Migrație și Ambasada SUA în R. Moldova. Împreună am implementat mai multe proiecte legate de instruiri, schimb de experiență, vizite de studiu etc. Evident vom continua colaborarea cu partenerii de dezvoltare, pentru că un fenomen atât de complex ca traficul de fiinţe umane poate fi combătut doar printr-un efort comun şi cât mai larg.

C: În ce măsură colaborați cu alte structuri de stat pentru combaterea fenomenului?

V.G.: Avem o coordonare foarte bună în combaterea acestui fenomen negativ cu Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul IGP a MAI. Totodată, instituția noastră este membru al Comitetul național de combatere a traficului de ființe umane de pe lângă Guvernul R. Moldova. Depăşind cadrul acestei întrebări, pot să vă comunic că prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane este în atenţia permanentă a structurilor de stat, eforturile ce se depun sunt coordonate, iar aceasta ne permite să înregistrăm mai multe rezultate bune.

C: Cum apreciați calitatea legislației, din punctul de vedere al combaterii traficului de ființe umane? Se cer noi reglementări legislative?

V.G.: Legislația R. Moldova în acest domeniu este una foarte bună, dacă nu chiar una perfectă. Articolele din Codul Penal prevăd tot spectrul de acțiuni care ar putea avea loc în asemenea cazuri. Menționez aici și pedepsele foarte dure pentru traficul de ființe umane, care ar putea ajunge și la 20 ani privare de libertate în anumite cazuri agravate. Având o legislaţie atât de bună, este de datoria noastră să acţionăm consecvent în vederea implementării ei întocmai, astfel încât rezultatele să fie pe măsură.

C: Pe ce dimensiune ar trebui de amplificat eforturile pentru rezultate mai bune în ceea ce ține de combaterea traficului de ființe umane?

V.G.: Este foarte important de amplificat eforturile în ceea ce ţine de profilaxia și prevenirea acestor fenomene negative. Un rol foarte important îl are informarea publicului larg, lansarea diferitor campanii de sensibilizare, implicarea societății civile în voluntariat și activități publice.

De asemenea, este importantă armonizarea în continuare a activităților dintre instituțiile din domeniu din țară cu cele internaționale.

În aceste direcţii şi până acum s-a lucrat mult, dar, repet, se cere o amplificare a eforturilor şi această necesitate reiese din realităţile zilei de azi, din situaţia concretă pe care o avem la acest capitol acum.

C: Ce planuri de viitor aveți în legătură cu combaterea acestui fenomen?

V.G.: Am dori foarte mult ca în viitor acest fenomen să dispară, am dori ca oamenii să migreze dintr-o țară în alta doar legal, fiind informați și instruiți în cazul în care pleacă la muncă. Iar noi, organele de drept, să ne facem bine meseria, în primul rând la capitolul preîntâmpinare așa încât oamenii să se simtă în siguranță.

C: Vă mulțumim!

Share