(INTERVIU) Dorian Furtună: „Dialogul unui filosof cu o cioară” e o carte cu multe aluzii și simboluri culturale

(INTERVIU) Dorian Furtună: „Dialogul unui filosof cu o cioară” e o carte cu multe aluzii și simboluri culturale

Scriitorul Dorian Furtună, etolog și doctor în biologie, în cadrul unui interviu pentru OFICIAL.MD, a vorbit despre cea mai nouă lucrare a sa „Dialogul unui filosof cu o cioară”.

OFICIAL: Spuneți-ne despre ce este cartea și ce v-a inspirat să o scrieți?

Dorian Furtună: Cartea ne dezvăluie un dialog, extraordinar de tensionat, dintre un filosof și un personaj surprinzător – o cioară, foarte inteligentă și foarte critică față de om. Așa cum a fost descrisă și pe site-ul Editurii Bestseller, e „o carte self-hurt, e o carte care va zgudui cititorul, fiindcă în dialog se face o deconstrucție a ființei omenești și a închipuirilor noastre despre lume.

Și tocmai dorința de a prezenta o viziune lucidă, crudă și nemachiată despre om, despre destin și despre felul nostru de a fi m-a motivat să scriu o asemenea lucrare. Am avut nevoie de o ființă ne-umană, care ne privește dintr-o parte, pentru a sfida convingerile unei ființe umane”.

O.: De ce ați ales anume „cioara” ca personaj- simbol?

D.F.: Nassim Taleb a zis odată că există cărți ale oamenilor despre păsări și nu există vreo carte a păsărilor despre oameni. Și asta creează o problemă a cunoașterii. Cu alte cuvinte, ar fi bine ca omul să fie analizat de cineva din afara speciei sale. Păi, iată, eu cam asta am făcut în cadrul Dialogului.

De ce am ales anume cioara? Există cel puțin doi factori care m-au determinat să optez pentru ea.

  1. În studenție am studiat activitatea rațională elementară la animale – acea temă mi-a fost foarte apropiată, am scris despre ea o teză de an și era cât pe ce să fie și teza mea de licență. Încă atunci am înțeles că ciorile (corvidele în general) sunt printre cele mai inteligente animale din lume, alături de cimpanzei, delfini și câini.
  2. Am fost impresionat filosofic de prezența ciorilor pe crucile de pe morminte, când eram în cimitir. Prezența lor sumbră lângă rudele îndurerate m-a făcut să le privesc cu alți ochi, ca pe niște martore ale parcursului și ale finalului existențial omenesc. Am rămas cu impresia că ele totuși înțeleg ceva în plus…

O.: Și care sunt subiectele pe care le-ați abordat în carte? De ce ar trebui să o citim?

D.F.: Cioara vrea să înțeleagă mai bine omul, iar filosoful îi dă explicații și, în așa mod, rând pe rând, sunt dezbătute un număr impresionant de teme: religie, filosofie, ambiție, voință și liber arbitru, fericire, împlinire existențială, libertatea de alegere, democrație, frustrare, instincte și emoții, efectele progresului și ale civilizării, morală, răul și bunătatea, educație, înțelepciune, sensul vieții, certitudinea, limbajul, identitatea, eul, inteligența artificială, genialitatea, răzbunarea naturii, psihicul și conștiința, moarte, timp, ispită, pasiune, zen și daoism, rețeta vieții, iubirea, iluziile, viitorul, adevărul…

Oricine este interesat de aceste subiecte, va găsi în Dialog ceva surprinzător pentru el, fiindcă și filosoful, și mai ales cioara vin cu idei neordinare și care vor provoca gândirea cititorului.

O.: Cum a decurs procesul de creație?

D.F.: Mi-a luat cam un an să scriu acest Dialog, cu mai multe pauze de câteva săptămâni, în care îi permiteam creierului să genereze noi idei pe care să le aștern în carte. Ca autor, a trebuit să gândesc și din perspectiva unui filosof, și din perspectiva unei ciori, or, a doua misiune a fost mult mai complicată.

O.: Când va avea loc lansarea cărții și cum va fi distribuită aceasta?

D.F: Lansarea o amânăm pentru mai târziu, peste vreo câteva luni, când va fi mai cald, vom avea mai puține restricții pentru întâlniri publice și vor exista câțiva cititori care să vorbească în cunoștință de cauză despre lucrare.

Cartea e distribuită la majoritatea librăriilor din Republica Moldova, dar poate fi comandată și online pe pagina editurii „Bestseller”. Tot editura  „Bestseller” se ocupă de vânzarea Dialogului în România.

O.: Ce tiraj are „Dialogul unui filosof cu o cioară”?

D.F.: Primul tiraj e de 1000 de exemplare, dar majoritatea cărților vor fi transportate în România, pentru că acolo se află o bună parte dintre cititorii mei, acolo cărțile de filosofie sunt mai solicitate.

În fond, ca să înțelegeți, Dialogul e o carte cu multe aluzii și simboluri culturale, care trebuie găsite și descifrate, dar pentru a descifra aluziile și simbolurile culturale e nevoie și de o cultură generală pe potrivă.

O.: Vă mulțumim!

Doina Buruiană

Share