(INTERVIU) Avocatul Iuliana Pascal despre procesul ce vizează sediul PG: Clienții mei au fost deposedați de imobile în mod abuziv
Interviu cu avocata Iuliana Pascal
O: Dna Iuliana, ştim că reprezentaţi mai multe companii și persoane fizice care acum se judecă cu statul, fiind vorba de imobilul în care-şi are sediul Procuratura Generală. Deschideţi-ne mai multe paranteze.
Iu.P.: Cu adevărat, în perioada noiembrie 2017, proprietarii bunurilor imobile din strada Ştefan cel Mare și Sfânt, 73 au fost somați să părăsească încăperile ce le aparțin cu drept de proprietate, fiind deconectați de la servicii comunale, unii chiar și fiind amenințati cu pornirea dosarelor penale dacă nu se vor subordona solicitării.
Doi proprietari au fost reținuți, pe numele lor fiind pornite cauze penale pentru escrocherie. Câțiva proprietari au demarat acțiuni în judecată pentru încasarea prejudiciului material și moral pentru perioada in care nu au avut acces in bun. Examinarea cauzei însă se tergiversează în mod intenționat de către autorităţile responsabile.
O: La ce etapă se află procesul?
Iu.P.: Procesul este la faza de pregătire pentru că de fiecare dată intervine un temei pentru amânare din partea pârâților, iar din păcate instanța dă curs de fiecare data solicitărilor acestora.
O: Ce şanse sunt ca celor pe care îi reprezentaţi să li se facă dreptate?
Iu.P.: Șansele reclamaților de a avea câștig de cauza nu pot fi apreciate încă. Legal și logic este ca aceste companii, cărora li s-a lezat dreptul la proprietate, să aibă câștig de cauza, or a fost grav încălcat un drept constituțional prevazut de art. 46-dreptul la proprietate privată și protecția acesteia.
O: Ce veţi întreprinde în cazul în care veţi pierde procesul?
Iu.P.: Nu văd cum am pierde procesul, în situația în care au fost prezentate probe certe care demonstrează evacuarea forțată din bunuri, a căror proprietari sunt în continuare companiile reclamante. Au fost pornite cauze penale și contravenționale pe faptul comiterii abuzului în serviciu și samovolnicie, or au fost schimbate lacătele la încăperile proprietate privată. Logic, ne vom adresa în instanțele superioare în cazul în care pretențiile formulate nu vor fi satisfăcute.
Este de menționat că în bunurile imobile Procuratura generală și-a depozitat lucruri, dosare, etc., pe când reclamanții încă sunt proprietari și nu a avut loc un schimb sau, după caz, răscumpărarea sau vânzarea spațiilor. Agenția Proprietăți Publice a transmis aceste bunuri, ce nu le aparțin, Procuraturii Generale.
Din noiembrie 2017 proprietarii nu pot intra în spațiile ce le apaţin, nu se pot folosi de ele.
În cadrul Procuraturii Anticoruptie și a Procuraturii municipale se investighează acțiunile responsabililor de această situaţie prin prisma penală. Exista deja persoane bănuite. Cu toate acestea careva schimbări nu au loc.
O: Vă mulţumim pentru informaţie şi pentru deschidere.