
Instituțiile publice vor fi obligate să publice datele în format deschis
Proiectul Legii privind datele deschise și utilizarea informațiilor din sectorul public a fost examinat de membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Documentul transpune Directiva UE privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, care prevede noi măsuri pentru asigurarea unei reutilizări pe scară largă a informațiilor din sectorul public și mai puține bariere în acest proces.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și reglementează aspectele legate de datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, având drept scop promovarea transparenței, inovării și utilizării eficiente a acestor resurse.
Astfel, se propune reglementarea în legislație a obligativității deținătorilor de informații de a publica datele într-un format deschis și accesibil, încurajând reutilizarea acestora pentru dezvoltarea de produse și servicii inovatoare. În așa mod, va fi facilitat accesul egal la informații publice. Potrivit autorilor, acest lucru va contribui la creșterea competitivității economice și va stimula cercetarea și dezvoltarea în diverse domenii.
De menționat că prevederile propuse se referă inclusiv la obligativitatea punerii la dispoziție gratuit a seturilor de date cu valoare ridicată și asigurarea imediată la datele dinamice și în timp real. Documentul conține măsuri pentru protecția datelor cu caracter personal, asigurând un echilibru între deschiderea datelor și respectarea drepturilor individuale.
Se propune ca proiectul Legii privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public să intre în vigoare după 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Între timp, în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării a fost creat Serviciul politici și reglementării în domeniul datelor deschise și reutilizarea informației, care va monitoriza progresul și va asigura coordonarea interinstituțională privind implementarea cerințelor legii. Totodată, Agenția de Guvernare Electronică va efectua o evaluare detaliată a portalului guvernamental unic de date deschise pentru a determina necesitățile de dezvoltare și de modernizare a acestuia, astfel încât să corespundă cu noile cerințe stabilite în legislație.
Proiectul de lege urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.