Inspectorii postului vamal Sculeni au depsitat gadgeturi și articole vestimentare de brand

Inspectorii postului vamal Sculeni au depsitat gadgeturi și articole vestimentare de brand

Inspectorii postului vamal Sculeni au depsitat gadgeturi și articole vestimentare de brand, în urma efectuării controlului fizic asupra unui autocar sosit din Franța și circa 4 000 bucăți țigarete, disimulate într-un ”Fiat” ce se deplasa în România. Făptașii nu au declarat bunurile, intenționând să le transporte prin eludarea controlului vamal.

În primul caz s-a prezentat pentru control un cetățean român, domiciliat în București, la volanul autoturismului de marca ”Fiat Doble”. Bărbatul se deplasa în România, iar la întrebările inspectorilor vamali a declarat verbal doar două pachete de țigări, menționând că nu transportă bunuri ce necesită a fi prezentate controlului.

Totuși, în baza analizei de risc, angajații vamali au procedat la efectuarea unei verificări amănunțite a autoturismului și au găsit circa 4 000 bucăți țigarete de mărcile ”Rothmans”, ”Ritm Classic”, ”Monarch”, timbrate în Republica Moldova, disimulate sub placa decorativă a ștergătoarelor și sub banchetele din față.

În celălalt caz, pe sensul de intrare în țară s-a prezentat un autocar de marca ”Mercedes”, la volanul căruia se afla un moldovean domiciliat în r. Ungheni. Unitatea auto aparține unei companii de transport autohtonă și se deplasa pe ruta Franța – Republica Moldova, având la bord 27 de pasageri, bagajele lor personale și colete.

Autocarul a fost supus controlului fizic detaliat, iar printre coletele neînsoțite din salonul acestuia, vameșii au desoperit bunuri noi în cantități comerciale. Astfel, ceasuri de mână, receptoare digitale HD, laptopuri și articole vestimentare de brand urmau să fie comercializate ilicit pe piața autohtonă.

Produsele au fost confiscate, valoarea lor urmând să fie stabilită de specialiștii din domeniu. Făptașii s-au ales cu procese verbale conform art. 287 al. 10 Cod Contravențional al RM și vor achita amenzi în valoare toatală de 6 000 de lei.

Totodată, mărfurile de brand vor fi supuse verificării sub aspectul contrafacerii, în vederea asigurării protecţiei dreptului de proprietate intelectuală.

Mihaela Rotari

Share