Inaugurare spectaculoasă a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” – 2015 (foto)

Inaugurare spectaculoasă a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” – 2015 (foto)

Spre deosebire de ediţiile precedente, festivitatea de inaugurare a ediţiei 2015 a Festivalului Internațional de Muzică “Mărțișor” a avut loc în cadrul unui spectacol excepțional de muzică clasică cu participarea orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici”, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa.

Conceptul inedit al spectacolului de inaugurare, așa cum a fost gândit la prima ediție a Festivalului acum 49 de ani în urmă, s-a axat pe creații din repertoriul clasic mondial și a adus pe scena Palatului Național “Nicolae Sulac” cei mai mari soliști originari din Republica Moldova, care sunt recunoscuți pe scena internatională și sunt ambasadori veritabili ai culturii naționale. În faţa publicului au evoluat: inegalabila și îndrăgita soprană Valentina Naforniţă de la Opera de Stat din Viena, tenorul Michael Kleitman din Australia, solistul Teatrului Mare din Moscova, Andrei Jelihovschi, soprana Marina Puțuntică, masteranda Academiei de Artă Corală din Moscova, violonistul Ionel Manciu, Marea Britanie, precum și soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu”, Cristina şi Alexei Terentiev, soprana Mariana Bulicanu, tenorul Igor Țurcan, naistul Ștefan Negură, acordeonistul Vitalie Advahov, interpreta de “fado” Nicoleta Nucă, pianista Livia Știrbu-Socolov.

Prezentă la acest eveniment ministrul Culturii Monica Babuc a salutat în debutul spectacolului interpreții din Republica Moldova și din cele 11 țări participante la Festival, menționând că prima decadă a lunii martie ne aduce tradițional revelația întâlnirii cu valoroși artiști din țară și de peste hotare. Oficialul a notat că, Festivalul marchează în fiece an de la 1 la 10 martie sărbătoarea tradițională Mărțișorul, iar în acest an Ministerul Culturii a propus valorile axate pe acest obicei popular spre nominalizare în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, alături de fado portughez, flamenco spaniol, opera chineză.

Pe perioada Festivalului vor avea loc 48 de spectacole muzicale organizate de instituţiile concertistice din subordinea Ministerului: Î.S. Organizaţia Concertistică şi de Impresariat „Moldova-Concert”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, Sala cu Orgă. Dintre acestea 26 concerte vor fi organizate în diferite raioane ale țării: Nisporeni, Bălți, Soroca, Hâncești, Călărași, Glodeni, Orhei, Strășeni, Comrat, Taraclia, Rezina, Leova şi Tiraspol.

dsc_0369 dsc_0299 dsc_0287

dsc_0285dsc_0277 dsc_0273 dsc_0269 dsc_0264 dsc_0281

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doina Secrieru

Share