Înaltul Consilier UE în domeniul politicii vamale și fiscale a discutat cu responsabilii de la Serviciul Vamal
Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru a desfășurat o ședință de lucru la Serviciul Vamal cu participarea conducerii, a șefilor subdiviziunilor Aparatului central și a șefilor Birourilor vamale. La ședință a participat și Înaltul Consilier UE în domeniul politicii vamale și fiscale, Rosario De Blasio.
Subiectele de pe agenda întrevederii au vizat acumulările la buget pentru primele 4 luni ale anului curent, analiza și prognozarea situației ulterioare la capitolul încasări, dezvoltarea și implementarea sistemelor informaționale vamale, etapa actuală și termenii de funcționalitate, precum și măsurile întreprinse pentru decongestionarea traficului la frontiere.
Conducerea Serviciului Vamal a prezentat rezultatele înregistrate în patru luni ale anului 2024, dar și acțiunile prioritare planificate pentru anul curent în raport cu implementarea noului Cod vamal, ajustarea și racordarea procedurilor vamale, comunicarea continuă și deschisă pentru sporirea nivelului de informare în rândurile societății civile referitor la politicile promovate de Serviciul Vamal, precum și familiarizarea agenților economici cu schimbările legislației vamale.
Agenda ședinței a inclus și discuții vizavi de planificarea activităților dedicate etapei de screening bilateral și pregătirea raportului de implementare a nivelului curent de aliniere a cadrului normativ și instituțional în domeniul vamal la standardele acquis-ului UE.
Un aspect important abordat în cadrul ședinței a vizat dimensiunea de integritate și politicile anticorupție, introduse și implementate în cadrul Serviciului Vamal. În context, ministrul Rotaru a menționat că, în Serviciul Vamal urmează să activeze funcționari integri, corecți și imparțiali, iar cei ce nu întrunesc aceste calități urmează să plece singuri sau vor fi identificați de instituțiile de resort și vor fi aplicate prevederile legislației în vigoare. Totodată, a fost atrasă atenția asupra aplicării uniforme a legislației vamale și respectării procedurilor vamale pentru tranzacțiile de import, atât din punct de vedere a securității economice, cu încasarea integrală a taxelor și accizelor, cât și din punct de vedere al siguranței consumatorilor.
Ministrul Finanțelor Petru Rotaru a accentuat importanța amplului proces de pregătire pentru screeningul bilateral pe Capitolul 29 – Uniunea vamală, și a punctat că succesul depinde de implicarea activă a membrilor grupului de lucru, prioritizarea activităților și elaborarea prezentărilor de țară conform rigorilor stabilite.
Părțile au exprimat convingerea că prin eforturi conjugate, conlucrare, deschidere și comunicare va fi menținută o conlucrare interinstituțională eficientă, transparentă și conform planurilor de acțiuni, pentru asigurarea respectării angajamentelor față de societate, atât prin prisma asigurării pieței interne cu produse conforme și calitative, cât și din punct de vedere economic, dat fiind faptul că Serviciul Vamal contribuie în proporție de circa 60% la bugetul de stat.