În ultimii cinci ani, doar trei cardiologi au absolvit rezidențiatul

În ultimii cinci ani, doar trei cardiologi au absolvit rezidențiatul

Din 2009 până în 2014, doar jumătate dintre absolvenții treptei postuniversitare s-au angajat în câmpul muncii. Din numărul total de rezidenți, începând cu 2009, s-a observat cea mai înaltă rată de angajare în rândul anesteziologilor, specialiștilor în boli infecțioase, medicilor de familie și ortopezilor. În ultimii cinci ani, doar trei studenți la cardiologie și-au încheiat cu succes practica în spital.

Datele apar într-un raport despre migrația medicilor, realizat de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova. Autorii studiului vorbesc despre o suprasaturare a orașelor cu cadre medicale, fapt ce creează o competiție aprigă la angajare. Astfel, rezidenții pierd șansa de a fi angajați conform specializărilor.

Din 2009 până în 2014, 2 923 de studenți au absolvit treapta de rezidențiat, iar 1 201 s-au angajat în câmpul muncii. La instituțiile departamentale, cum sunt spitalul Aviației Civile sau al MAI, s-au angajat doar șase tineri. În instituțiile republicane au ales să lucreze 346 de rezidenți, iar în raioane au plecat 413.

Cei mai puțini din toată lista s-au dovedit a fi cardiologii. Astfel, în cinci ani, doar trei specialiști ai inimii au finalizat treapta practicii în spitale, dintre care doar unul s-a angajat într-o instituție municipală. Comanda de stat pentru rezidențiat în cardiologie în 2014 a fost de numai patru locuri. „Este foarte puțin, mai ales că se resimte o lipsă acută de medici cardiologi, în special în spitale”, a comunicat pentru MedNews directorul medical adjunct al Institutului de Cardiologie, Alexandru Carauș.

O statistică proastă înregistrează și specialitatea Farmacologie clinică, la care și-au luat diploma de studii postuniversitare doar șapte medici în ultimii cinci ani. În oftalmologie s-au angajat 14 tineri din 42 și numai jumătate dintre urologi și pediatri.

În 2014, USMF a oferit 820 de locuri pentru studii postuniversitare, însă doar 706 studenți au depus dosare pentru rezidențiat.

MedNews

Share