A fost redeschis un sector de poliție din sectorul Buiucani (foto)

A fost redeschis un sector de poliție din sectorul Buiucani (foto)

A fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și transparent la servicii polițienești de calitate.

Cu această ocazie, a fost organizată Ziua Ușilor Deschise pentru toți doritorii: cetățeni – locuitori din preajma sectorului, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile. Toți au avut ocazia să vadă cum este organizat și amenajat sectorul de poliție renovat, care este destinația încăperilor acestuia și să se întâlnească cu cei opt polițiști care activează în acest sector.

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a remarcat că este o realizare deosebită pentru Poliție, dar și pentru țară. „Sper că amenii care se vor adresa aici, să primească din partea angajaților nostri, servicii de calitate și soluții pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. Mulțumesc partenerilor, Ambasadei SUA, echipei PNUD pentru suportul și implicarea de care dau dovadă de fiecare dată. Să știți că ajutați prin toate aceste proiecte, nu doar Ministerul Afacerilor Interne, dar și întreaga societate”, a menționat ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan.

22656292_1455369161248588_475786362_n

„Misiunea Poliției este de a oferi siguranță fiecărui cetățean. Or, acest lucru poate fi realizat având o strânsă comunicare cu cetățeanul și orientând activitatea polițienească spre soluționarea problemelor cu care se confruntă comunitatea. Acest sector de poliție reprezintă esența unei astfel de colaborări și abordări, prin urmare invit cetățenii să vină la sectorul de poliție și să se adreseze ofițerilor de poliție, indiferent dacă au nevoie de o informație, au o întrebare, neclaritate, fie o problemă”, a menționat Alexandru Pînzari, șeful Poliției Naționale

Conform practicilor internaționale, sectorul de poliție, datorită poziționării sale în comunitate, este un element de bază al activității polițienești comunitare. Acest concept presupune crearea unui parteneriat dintre poliție și comunitate pentru soluționarea problemelor de securitate publică, iar activitatea polițiștilor este orientată spre nevoile comunității și apropierea de cetățeni.  

22656399_1455368957915275_742799089_n

„Aceasta reprezintă un alt pas important pentru activitatea polițienească comunitară în Moldova. Evenimentul de azi aduce poliția mai aproape de oamenii pe care îi servesc. Când lucrăm împreună, facem societățile noastre mai prospere, mai democratice și mai sigure pentru familiile noastre”, a spus James Pettit, Ambasadorul SUA la Chișinău.

Una dintre prioritățile actuale ale poliției este consolidarea relației comunitate-poliție, care poate fi realizată doar prin deschiderea față de cetățeni, implicare și colaborare reciprocă. Astfel, noul design al sectorului de poliție este rezultatul consultărilor cu membrii comunității și incorporează așteptările acestora în ceea ce privește funcționalitatea, accesibilitatea fizică, transparența și caracterul prietenos al spațiului dat.

22684790_1455368554581982_21984453_n

Sectorul de poliție facilitează cooperarea dintre comunitate-poliție, prin oferirea posibilității de organizare a diferitor activități de educare și suport comunitar, amenajarea unei zone pentru copii, oferirea gratuită a accesului la rețeaua Wi-Fi, precum include și spații moderne de lucru pentru ofițerii de poliție.  

În incinta sectorului de poliție, alături de angajații forțelor de ordine, vor activa, de asemenea, reprezentanții Centrului Internațional ”La Strada”, care vor oferi asistență, consiliere și ajutor specializat și calificat victimelor violenței în familie, precum și victimelor violenței, exploatării sau hărțuirii sexuale.

Renovarea și modernizarea sectorului de poliție nr. 3 Buiucani a fost posibilă grație suportului oferit de Ambasada SUA în Republica Moldova și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului ”Suport pentru reforma poliției din Republica Moldova”, implementat de PNUD.

„Sectorul de poliție remodelat reprezintă un mediu mai transparent, mai accesibil și mai prietenos pentru a deservi 45.000 de persoane din sectorul Buiucani din Chișinău. Sectorul de poliție va facilita cooperarea dintre comunitate și poliție, cu oportunități pentru activități educaționale și sprijin comunitar. Acest sector de poliție va servi drept model pentru reforma poliției la nivel național, inclusiv pentru implementarea conceptului de poliție comunitară”,a declarat Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă ONU și Reprezentantă permanentă PNUD  în Moldova.

22710026_1455372224581615_1438102818_n

Poliția Republicii Moldova are o colaborare de peste 10 ani cu Ambasada SUA și PNUD, timp în care au fost realizate mai multe activități, menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.

Valoarea totală a asistenței oferite de Ambasada SUA și PNUD pentru renovarea și dotarea sectorului de poliție este de 170 mii USD.

Mihaela Rotari

Share