În Scuarul Monumentului „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost lansată expoziția de desene „Vaccinurile ne apropie”

În Scuarul Monumentului „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost lansată expoziția de desene „Vaccinurile ne apropie”

În Scuarul Monumentului „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost lansată expoziția de desene „Vaccinurile ne apropie”. Lucrările pentru expoziție au fost adunate prin intermediul unui concurs de pictură și desen, parte a campaniei de informare din cadrul Săptămânii Europene a Imunizării 2021, desfășurată în școlile din Republica Moldova.

La concurs au participat 261 de copii, elevi în instituțiile de învățământ general din raioanele: Șoldănești, Fălești, Florești, Chișinău, Cantemir, Bălți, Edineț, Ungheni, Dubăsari, Orhei, Bender, Criuleni, Strășeni, Cahul, Hâncești, Călărași, Dondușeni, Glodeni, Nisporeni, Anenii Noi, Soroca, Ștefan Vodă și Taraclia.

Din cele 261 de lucrări colectate, au fost selectate 25 de desene, care vor fi expuse timp de o lună în Scuarul Monumentului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din centrul Chișinăului. Totodată, 10 dintre cei 25 de participanți au primit premii pentru lucrările realizate.

„Odată cu evoluția sistemului medical, a mediului științific și a dorinței societății de a duce un trai mai bun, este tot mai evident că neglijarea vaccinării poate duce la urmări tragice. Acest lucru se referă, în primul rând, la copii, care în primii ani de viață trec printr-o perioadă complicată, cu multiple riscuri pentru sănătate și viață.”, a menționat Denis Cernelea, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Concursul „Vaccinurile ne apropie” a pus la încercare imaginația copiilor, care au ilustrat prin desen beneficiile procesului de imunizare și importanța vaccinurilor. Scopul fiind o percepere mai mare a faptului că, vaccinarea este cea mai mai eficientă și accesibilă soluție de a ne proteja viitorul.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor 261 de participanți, copiii și adolescenții din întreaga țară care au participat la concursul de desene dedicat vaccinării.  Vaccinurile ne apropie – a fost mesajul principal al Săptămânii Europene a Imunizării 2021. Într-adevăr, vaccinurile ne apropie de prieteni, familie și oamenii dragi. Ne apropie de eradicarea poliomielitei și a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinurile ne apropie de sfârșitul pandemiei COVID-19.”, a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Concursul de pictură și desen „Vaccinurile ne apropie” a fost organizat în perioada 26 aprilie – 14 mai, în cadrul campaniei de informare privind importanța imunizării, desfășurată în gimnaziile și liceele din țară. Pe parcursul Săptămânii Europene a Imunizării 2021, elevii din țară au participat și la ore de Management despre importanța vaccinurilor. Scopul acestor lecții fiind informarea corectă a elevilor, conștientizarea necesității procesului de imunizare și importanța protejării împotriva bolilor care pot fi prevenite.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării susține, în continuare, campania europeană de imunizare prin această inițiativă frumoasă, prin informare întregii comunități educaționale despre importanța și necesitatea procesului de imunizare. Vaccinurile ne apropie nu doar în sensul direct al cuvântului, pentru necesitatea de a reveni la acele îmbrățișări fizice care ne trezesc și ne sporesc moralul și buna dispoziție. Vorbim și despre scopul comun, care este de a fi cu toții sănătoși: copiii, tinerii și noi alături de ei. Acest scop comun nu poate fi decât prin înțelegerea necesității vaccinării”, a menționat Ludmila Botnaru, Directoare interimară a Centrului Republican pentru copii și tineret „Artico”.

Expoziția a fost inițiată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Uniunii Europene, a Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF Moldova, în cadrul Săptămânii Europene a Imunizării 2021.

Cristina Pendea

Share