În pofida evenimentelor dramatice din Ucraina, tinerii cercetători de la Academia de Administrare Publică manifestă solidaritate științifică internațională
Tinerii cercetători ai Academiei de Administrare Publică (AAP) din Chișinău au desfășurat astăzi, 25 februarie, în regim online, Conferința științifico-practică internațională cu genericul „Contribuția tinerilor cercetători la dezvoltarea administrației publice”.
Ajuns la cea de-a 8-a ediție, acest for științific a întrunit tinere cadre didactice, studenți-masteranzi și doctoranzi din cadrul AAP, de la alte instituții de învățământ superior din Republica Moldova, dar și din Ucraina, România, Cehia, Israel, Kazahstan și Federația Rusă.
În cuvântul de salut conf. univ., dr. Nistor GROZAVU, prorector al Academiei de Administrare Publică, a subliniat faptul că în calitatea sa de centru național de pregătire a cadrelor în domeniul administrației publice și dezvoltare profesională a funcționarilor publici, Academia de Administrare Publică desfășoară o amplă activitate științifică în domeniu, antrenând în acest proces studenții-masteranzi și doctoranzii, inclusiv de la alte instituții de învățământ superior.
Cu un deosebit interes a fost audiată luarea de cuvânt a lui Andrii MAIEV, doctor în administrație publică, lector superior la Departamentul de limbi ucraineană și străine al Universității Agrare de Stat din Odessa, care s-a referit la situația alarmantă din orașul ucrainean și a dorit succes forului științific de la Chișinău.
În acest context participanții la conferință și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean în legătură cu evenimentele dramatice de ultimă oră din țara vecină și speranța că lucrurile vor evolua, până la urmă, pe un făgaș pașnic.
Ana VARZARI, auditor principal la Cancelaria de Stat, doctor în științe administrative, care a absolvit Școala doctorală și a susținut teza de doctor la AAP, a menționat că „Academia de Administrare Publică a contribuit semnificativ la dezvoltarea științei administrației, devenind un laborator științific în cadrul căreia cercetările sunt axate pe problemele cu care se confruntă administrația publică și identificarea celor mai optime soluții de remediere a acestora”.
Tinerii cercetători în domeniul administrației publice au manifestat un interes sporit față de relatările în ședința plenară moderată de conf. univ., dr. Angela POPOVICI, șef Catedră științe administrative AAP – privind planificarea urbană și teritorială în Republica Moldova (Nistor GROZAVU), managementul public în domeniul sistemului de securitate (Cătălin-Gabriel DONE, doctorand la Universitatea din Napoli ”Federico II”, Italia), incluziunea persoanelor cu dizabilități – un imperativ al politicilor sociale (Vasile CUȘCĂ, doctorand AAP, Secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale).
În cadrul a 2 ateliere de lucru tinerii savanți au abordat teme referitor la problemele actuale, instituțiile și mecanismele în reformarea administrației publice, managementul funcției publice, perspectivele dezvoltării administrației publice, în ansamblu, și a administrației publice locale, în particular.