Consumă alcool și în perioada sarcinii! Vezi cauza
Consumul de alcool cauzează peste 7 % din bolile și decesele premature din cadrul UE, fiind a doua cauză de îmbolnăvire, legată de stilul de viață, în unele state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acesta reprezintă un factor de risc pentru mai mult de 60 de boli cronice: cardiovasculare, digestive, hepatopatia alcoolică, pancreatita cronică alcoolică, cancer, diabet, tulburări neuropsihiatrice la maturi și alcoolice fetale, potrivit unui comunicat de presă.
Conform OMS (2013), Republica Moldova este una din ţările cu cel mai înalt nivel de consum de alcool pe plan internaţional (locul 2 în lume) cu 16,8 l alcool pur per capita/per an, unde consumul de alcool afectează 74,8% din populația țării cu vârsta cuprinsă între 16-55 de ani, inclusiv 12 % zilnic sau aproape în fiecare zi, constituind al treilea factor de risc după numărul de decese.
Îgrijorător că, în ultimii ani, femeile constituie circa 15-17 % din numărul bolnavilor de alcoolism, cu o pondere mult mai înaltă în spațiul rural ( cca. 7000 femei), estimându-se cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice printre femeile de vârstă reproductivă, iar 31 % din respondenți nu conștientizează despre daunele asupra fătului, provocate de consumul de alcool în cazul unei femei însărcinate.
Uneori femeile consumă alcool deoarece: ignoră faptul că sunt gravide; pot cunoaște alte femei care au consumat alcool în timpul sarcinii și care au copii aparent sănătoși în exterior; nu sunt informate suficient despre efectele consumului de alcool asupra sănătății; consumă alcool pentru a face față unor situații dificile de viață, cum ar fi sărăcia, violența, izolarea, în cazuri de disperare sau depresie. Din păcate, în toate cazurile ele nu conştientizează că îşi expun copii, viaţa acestora la suferinţe şi probleme mari de sănătate și sociale pe viitor.
Important de știut, că alcoolul ajuns în sângele mamei ajunge prin placentă în fluxul sanguin al fătului și este asociat cu următoarele probleme: avort; risc de travaliu prematur; anomalii în dezvoltarea cerebrală prin afectarea enormă a creierului; deficiențe de creștere; anomalii în dezvoltarea fizică și psihică; naștere cu făt mort.
Viitoarele mame trebuie să cunoască că cea mai gravă patologie asociată în cazul în care consumă cantități mari de alcool în timpul sarcinii este sindromul alcoolismului fetal și un șir de afecţiuni asociate expunerii prenatale la alcool.
Sindromul alcoolic fetal (SAF) se manifestă prin malformaţii cranio-faciale specifice, retard de creştere intrauterină, disfuncţia sistemului nervos central cu tulburări cognitive, dificultăţi de învăţare sau comportament hiperactiv, iar dezvoltarea lui depinde de momentul gestaţiei, tipul expunerii, cantitatea şi ritmul consumului matern de alcool, starea de nutriţie şi sănătate a gravidei, fondul genetic matern şi fetal, consumul altor droguri etc.
În final, expunerea prenatală la alcool devine o cauza a inechității sociale sau „capcană a sărăciei”. Persoanele afectate prezintă dizabilităţi cognitive, sociale şi comportamentale pe tot parcursul vieţii, leziunile provocate fiind ireversibile, astfel că nici un tratament nu poate preveni sau înlătura consecințele efectelor nedorite asupra copilului.
Noi născuţii, sugarii şi copiii mici afectați necesită suport special pentru o dezvoltare fizică şi psihică normală; copiii mai mari – terapie ocupaţională, educaţională, tratament logopedic; elevii – suport educaţional pentru corectarea tulburărilor cognitive, terapie comportamentală.
Regretabil, însă toată această povară revine mamelor, care dorindu-și copii sănătoși în realitate, prin consum de alcool, le-au afectat grav sănătatea.
Datele statistice denotă că majoritatea celor afectați au probleme de sănătate mintală (95%); la vârsta şcolară abuzează sau devin dependenţi de alcool, droguri, au eşec şcolar, tulburări de comportament cu delincvenţă (60%); prezintă comportament sexual inadecvat (52%), la vârsta de maturitate sunt incapabili de trăi independent (82%); au probleme cu contractarea sau menţinerea la un loc de muncă (70%).
Astfel, unica cale de prevenire tulburărilor alcoolice la făt este evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii, mai ales că studiile arată că nu există o cantitate de alcool care ar fi absolut inofensivă pe durata sarcinii.
Obiectivul principal al prevenirii SAF este sporirea gradului de conştientizare a problemei în rândul femeilor şi a comunităţii care trebuie să asigure implementarea și respectarea cu strictețe a următoarelor recomandări:
- În cazul când o femeie planifică să devină gravidă, ea trebuie să abandoneze consumul de alcool, inclusiv şi pe durata întregii sarcini.
- Dacă o femeie de vârstă reproductivă consumatoare de băuturi alcoolice nu planifică o graviditate, ea urmează să utilizeze o metodă sigură de contracepţie.
Notă: Ziua Internațională de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii se înscrie în suita de acţiuni menite să asigure o generaţie sănătoasă, iar eforturile în acest sens din partea întregii societăţi nu pot fi decât imperative şi generoase.
Începând cu anul 2014, sub egida European FASD Alliance (Alianţa Europeană privind Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale) în mai multe ţări s-a desfăşurat Campania Internaţională de informare şi sensibilizare „Sunt prea mic ca să beau”, realizată printro acţiune continuă de marketing non-conventională la nivel mondial, în ordinea Fusului orar, timp de 24 de ore, care începe pe 9 septembrie, orele 09:09 ora locală (cifra „9” este asociată cu „9 luni de sarcină).
Toate asociaţiile, organizaţiile şi instituţiile care aderă la această campanie sunt încurajate:
– să realizeze acţiuni de informare/sensibilizare în oraşele şi comunităţile lor cu implicarea a cât mai mulţi cetăţeni;
– să documenteze evenimentul prin imagini foto şi materiale video;
– să publice şi să răspândească materialele despre acţiunea „Sunt prea mic ca să beau” în social media şi pe internet.
Punctul forte al acestei acţiuni este diseminarea materialelor campaniei în comunitatea web, prin implicarea unui număr maximal posibil de persoane, în special utilizatori de Facebook, Twitter şi Instagram.
Republica Moldova a aderat la Reţeaua „Sunt prea mic ca să beau” în anul 2015, la iniţiativa Asociaţiei Obşteşti „Progres prin Alternativă”.
Mihaela Rotari