În incinta Muzeului Naţional de Istorie a avut loc inaugurarea expoziţiei „Ion Ungureanu – un destin iluminat de Luceafăr”

În incinta Muzeului Naţional de Istorie a avut loc inaugurarea expoziţiei „Ion Ungureanu – un destin iluminat de Luceafăr”

La data de 8 septembrie, curent, în incinta Muzeului Naţional de Istorie a avut loc inaugurarea expoziţiei „Ion Ungureanu – un destin iluminat de Luceafăr”, dedicată aniversării a 80-a de la naștere. La eveniment au participat ministrul Culturii Monica Babuc, scriitori, actori, jurnaliști și prieteni apropiați ai lui Ion Ungureanu.

În mesajul său de felicitare Monica Babuc a evocat omagiatul drept „un mare om de cultură, un filosof al neamului, un mare actor, un regizor de referinţă, care a înglobat într-o singură fiinţă o istorie veritabilă a culturii naţionale, schimbând paradigme, estetici teatrale şi de fiecare dată promovînd mesajul demnităţii naţionale”. Oficialul a menţionat rolul maestrului în educarea următoarei generaţii de actori în spiritul şcolii vahtangoviene, subliniind contribuția adusă Teatrului “Luceafărul”. „Aţi încununat cariera Dumneavoastră, devenind într-o perioadă foarte complicată, aducătoare de mari schimbări, Ministru al Culturii şi Cultelor, dând dovadă de capacităţi extraordinare de muncă, principialitate, demnitate umană şi profesională, contribuind la salvgardarea patrimoniului spiritual al culturii noastre”, a mai declarat Monica Babuc.

Expoziţia a fost organizată cu sprijinul şi participarea Ministerului Culturii, Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei şi Uniunii teatrale din Moldova. Expoziția reprezintă o cronică a vieții lui Ion Ungureanu, evidențiind activitatea lui la diferite etape ale vieții: momente din copilările, satul de baștină, activitatea din Teatrul „Luceafărul” și teatrele din Moscova, om politic.

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci, raionul Căuşeni (Republica Moldova). A făcut studii de filologie la Institutul Pedagogic din Chişinău (1954-1955), apoi a studiat actoria la cunoscuta Şcoală teatrală “Boris Şciukin” (1955-1960), iar între anii 1963-1964 a mai urmat cursurile superioare de regie din Moscova. După absolvirea studiilor actoriceşti, a fost angajat în anul 1960 ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chişinău, îndeplinind în perioada 1964-1971 şi funcţia de director artistic al teatrului. Între anii 1978-1989 lucrează ca regizor la Teatrul Armatei din Moscova. A jucat în 25 filme. Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Boris Grădinaru din „Când omul nu-i la locul lui” (1958), Sfântul Petru din „Se caută un paznic” (1967) şi cel din filmul „Favoritul” (1976). De asemenea, a dublat zeci de filme în limba română. A regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova.

În perioada 6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994 îndeplineşte funcţia de ministru al culturii şi cultelor. În calitate de ministru, Ion Ungureanu a luat o serie de decizii cum ar fi cea ca timp de doi ani, pentru învăţarea limbii române literare, regizorii basarabeni să lucreze în teatrele din România; a înfiinţat Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”; a repus în centrul Chişinăului statuia lui Ştefan cel Mare.

Ion Ungureanu a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Uniunii Sovietice (1981), Artist al poporului din RSSM (1989), decernându-i-se şi Premiul „Intervidenie” pentru filmul televizat „Lika” (Plovdiv, Bulgaria, 1981) şi Premiul Naţional (1990), iar în 2012 a fost decorat cu Ordinul Republicii.

Mihaela Rotari
Share