În februarie, în Moldova începe vaccinarea anti-Covid. Cine vor fi primii beneficiari?

În februarie, în Moldova începe vaccinarea anti-Covid. Cine vor fi primii beneficiari?

Ministerul Sănătății a primit confirmare că Republica Moldova ar putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti-COVID până la finele lunii ianuarie curent, cu posibilitatea de administrare la începutul lunii februarie 2021. Declarația aparține reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), informează OFICIAL.

În acest sens, Ministerul a elaborat și un Plan Național de Imunizare Anti-COVID-19.

Planul național de imunizare anti-COVID-19 este creat pentru a asigura administrarea sigură și eficientă a unui vaccin anti-COVID-19 persoanelor din Republica Moldova pentru care este indicat și doresc să-l primească. Acesta a fost elaborat de către specialiștii din domeniul sănătății publice cu contribuțiile relevante de date și recomandări din partea OMS, Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și UNICEF.

În Planul elaborat se declară că vaccinurile pot fi achiziționate de către Republica Moldova prin diferite moduri: COVAX, Acorduri Bilaterale sau Donații.

Actualmente, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit (donație), prin intermediul COVAX, vaccin anti-COVID-19 pentru 20% din populația totală, pentru ambele maluri ale Nistrului. Ulterior, Republica Moldova va putea solicita adițional, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală, la un preț preferențial cu toate cheltuielile adiționale incluse (transport, asigurarea, operațiuni de gestionare etc.).

Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și altor state. În caz de necesitate, Republica Moldova va procura adițional doze necesare pentru vaccinarea populației din sursele disponibile ale bugetului de stat, fondurilor de urgență ale Guvernului, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, precum și prin acorduri bilaterale cu producătorii sau partenerii internaționali.

Astfel, în dependență de cantitatea livrată de vaccin, pentru viitorul apropiat au fost identificate următoarele grupe ținte:

1. Lucrătorii din domeniul medical;

2. Personalul și beneficiarii din cadrul instituțiilor rezidențiale de îngrijire;

3. Adulții cu vârsta mai mare de 60 ani (grup cu risc sporit);

4. Persoanele cu comorbidități;

5. Lucrătorii din domeniul asistenței sociale;

6. Lucrătorii din domeniul educației;

7. Angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.

Mihaela Conovali

Share