În contextul Săptămânii Mondiale a Glaucomului, Parlamentul găzduiește o expoziție inedită de fotografii

În contextul Săptămânii Mondiale a Glaucomului, Parlamentul găzduiește o expoziție inedită de fotografii

Parlamentul găzduiește o expoziție inedită de fotografii, dedicată Săptămânii Mondiale a Glaucomului. Este vorba despre „Amurg”. Fotografiile expuse au fost realizate de fotograful Maxim Ghervas și sunt inspirate din experiența Anastasiei Suslov, care suferă de această maladie.

Expoziția ilustrează povestea de viață a unei tinere diagnosticată cu glaucom de la naștere. La cei 19 ani, vederea tinerei a ajuns să nu depășească 2 %, fiind în scădere continuă.

Expoziția este organizată de un grup de tineri din municipiul Bălți, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Aceasta conține 14 fotografii, care prezintă cauzele și consecințele glaucomului. Fiecare lucrare este însoțită de un fișier audio, prin intermediul căruia se explică istoria fotografiei respective. „Expoziția este o poveste despre un parcurs în semiîntuneric, despre durere, înfrângeri și căutarea unei raze de speranță. Amurgul se asociază strâns cu Glaucomul, ambii sunt silențioși și răpesc lent, pe neobservate lumina, finalul fiind același în ambele cazuri – întuneric absolut”, menționează organizatorii expoziției.

De menționat că, anual, în a doua săptămână a lunii martie este marcată Săptămâna Mondială a Glaucomului, o maladie care este a doua cauză principală de orbire ireversibilă. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 125 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de această boală, iar o bună parte o depistează târziu, întrucât nu au simptome.

Share