În 2019, tariful pentru transportarea gazelor naturale a crescut de câteva ori. Cu ce este legată aceasta și care sunt efectele financiare? Răspunsul „Moldovagaz”!

În 2019, tariful pentru transportarea gazelor naturale a crescut de câteva ori. Cu ce este legată aceasta și care sunt efectele financiare? Răspunsul „Moldovagaz”!

În anul 2019, tariful pentru transportarea gazelor naturale a crescut de câteva ori. Cu ce este legată această creștere și care sunt efectele financiare ale acesteia? La această întrebare a răspuns membrul Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, șeful Direcției economico-financiare a întreprinderii, Alexandr Șevciuc, informează OFICIAL.

„Într-adevăr, tarifele în vigoare pentru serviciul de transport al gazelor naturale au fost aprobate de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în luna decembrie 2019. E de menționat că ANRE a aprobat indicii tarifelor provizorii pentru transportarea gazelor naturale la serviciile oferite de către SRL „Moldovatransgaz”, care sunt aplicate până la aprobarea tarifelor calculate în baza condițiilor metodologice noi. Tarifele respective divizează cheltuielile intersectate și exclud subvenționarea încrucișată, aplicată până nu demult. Acestea sunt aprobate separat pentru utilizatorii sistemului de transport a gazelor naturale din Republica Moldova și alți utilizatori, inclusiv fluxurile transfrontaliere, de tranzit în regimul standard și cel de revers”, a declarat el, într-un interviu.

Potrivit lui Șevciuc, conform metodologiei precedente, tariful pentru serviciile de transportare a gazelor naturale a fost stabilit în baza venitului reglementat, aferent unui an calendaristic reglementat, recunoscut de ANRE. Acesta urmează să acopere toate cheltuielile operatorului sistemului de transport pe baza tarifelor reglementate și să asigure obținerea unui nivel rezonabil de rentabilitate.

„În procesul de stabilire a tarifului pentru serviciul de  transport a  gazelor naturale, venitul reglementat este divizat la volumele anuale prognozate de transportare a gazelor naturale, respectiv, cu cât acestea sunt mai mici, cu atât este mai ridicat tariful. Astfel, în anul 2018 tariful a fost calculat reieșind din volumele totale prognozate în mărime de 19,948 miliarde de metri cubi.

Totodată, tarifele în vigoare sunt stabilite reieșind din volumele prognozate în mărime de 2,363 miliarde de metru cubi, inclusiv consumul intern și tranzitul. Astfel, tariful a crescut de la 32,32 de lei până la 251,67 de lei pentru o mie de metri cubi pentru transportarea acestuia consumatorilor din Republica Moldova și până la 205,55 de lei pentru o mie de metri cubi la fiecare 100 de kilometri pentru transportarea gazelor naturale în regim standard de tranzit”, a mai spus reprezentantul „Moldovagaz”.

Cristina Gurez

Share