În 2018, aviația civilă din Moldova a trecut prin transformări importante, care vor aduce o nouă creștere a sectorului

În 2018, aviația civilă din Moldova a trecut prin transformări importante, care vor aduce o nouă creștere a sectorului

Aviaţia civilă din Republica Moldova înregistrează, pe parcursul ultimilor ani, o evoluţie impresionantă. Numărul destinaţiilor operate de companiile aeriene a crescut semnificativ, au fost create condiţiile necesare pentru apariţia de noi operatori aerieni, infrastructura aeroportuară se îmbunătăţeşte continuu, cel mai mare operator naţional a început un amplu proces de modernizare, urmare a atragerii capitalului privat, iar gradul de integrare al industriei aviaţiei civile la nivel european şi internaţional a atins cote maxime. Toate acestea sunt realizate datorită politicilor ţintite pe domeniu ale Guvernului, dar şi datorită profesionalismului angajaţilor din aviaţia civilă. În acelaşi timp, fiecare zbor realizat în siguranţă poartă amprenta unei reglementari şi supravegheri exigente din partea Autorităţii Aeronautice Civile.

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, instituţie responsabilă de aplicarea politicilor şi de asigurarea controlului în domeniu, şi-a asumat angajamentul ferm de a implementa cele mai înalte standarde din domeniu, pentru a menţine şi chiar a oferi o dinamică nouă dezvoltării sectorului. Beneficiarul direct al acestei modernizări a industriei este pasagerul, care va continua să profite de o gamă tot mai largă de destinaţii, accesate direct din Moldova, la un preţ accesibil şi în condiţii de operare în siguranţă, conform standardelor UE. Mediul de afaceri, de asemenea, îşi poate dezvolta proiectele noi şi poate atrage mai mulţi investitori, datorită accesibilităţii sporite pe care o asigură industria aviaţiei civile din Republica Moldova.

Anul 2018 a fost plin de evenimente pentru sectorul aviaţiei civile a Republicii Moldova, care au marcat direct domeniul. Astfel, în 2018, aviaţia civilă din Moldova a menţinut trendul ascendent în dezvoltare, care în mare parte se datorează eforturilor consolidate ale Guvernului pentru liberalizarea în continuare a pieţei şi pentru crearea condiţiilor atractive şi transparente de activitate pentru companiile aeriene. O confirmă şi cifrele: în 2018 au fost transportaţi, prin Aeroportul Internaţional Chişinău, peste 2 mln 800 mii de pasageri. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, creşterea traficului constituie aproape 4%. În acelaşi timp, de pe Aeroportul Internaţional Chişinău au fost transportate peste 1 mln. tone de mărfuri. La fel, a crescut şi volumul serviciilor de navigaţie de rută cu circa 10%, comparativ cu anul 2017 sau pentru mai mult de 52 mii de
aeronave.

Desigur, piaţa a continuat să resimtă impactul pozitiv al semnării de către ţara noastră, încă în 2012, a Acordului privind Spaţiul Aerian Comun cu Uniunea Europeană. Prin măsurile de liberalizare continuă a pieţei, a fost deschisă oportunitatea de intrare pentru operatori noi, dar şi lărgirea hărţii zborurilor pentru cei existenţi pe piaţă. În 2018, a avut loc intrarea pe piaţă a unui operator nou din Israel, care a lansat cursa spre Tel Aviv. Şi low-costulWizzair a decis să-şi lărgească semnificativ prezenţa pe piaţă prin bazarea pe Aeroportul Internaţional Chişinău a 2 aeronave, fapt care permite companiei să lanseze mai multe curse aeriene spre destinaţii noi.

Acorduri de liberalizare au fost semnate cu Elveţia şi Qatarul. Urmare a negocierilor purtate cu autorităţile Emiratelor Arabe Unite, a fost deschisă cursa spre Dubai, care este operată de către compania Air Moldova.

Operatorii naţionali Air Moldova şi FlyOne, la fel, au venit cu lansări de destinaţii noi din Chişinău spre Tel Aviv, Ekaterinburg, Voronej, Kiev, iar Tarom a pornit cursele spre Timişoara.

Autoritatea Aeronautică Civilă acordă, în limita competenţelor, sprijin companiilor aeriene în deschiderea rutelor noi. Totodată, perspectivele de deschidere a curselor noi sunt strâns legate de posibilităţile financiare şi interesul economic ale operatorilor aerieni.

Pentru 2018, AAC a avut stabilite mai multe priorităţi în domeniul aviaţiei, realizarea acestor măsuri având ca scop, în primul rând, asigurarea siguranţei şi securităţii zborurilor, precum şi creşterea performanţei industriei.

În acest sens, Autoritatea Aeronautică Civilă are o colaborare strânsă cu EASA – Agenţia Europeană pentru Siguranţa Zborurilor, cu care AAC a semnat şi implementează Aranjamentele Speciale de Lucru. Trebuie remarcat faptul, că Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a devenit prima instituţie a aviaţiei civile din statele partenere cu UE care a semnat Aranjamentele de Lucru de tip nou cu Agenţia Europeană pentru Siguranţa Zborurilor (EASA). În acelaşi timp, datele Agenţiei Europene de Siguranţă a Zborurilor arată că ratingul Republicii Moldova în cadrul Programului Internaţional de Evaluare a Siguranţei Aeronavelor Străine SAFA în perioada 2016-2018 a înregistrat un trend pozitiv continuu. Obiectivul în acest sens este să fie menţinut trendul pozitiv, iar toate zborurile de pe AIC să fie efectuate în condiţii de maximă siguranţă.

În ceea ce ţine de procesele lansate, este de menţionat, în primul rând, procesul de transpunere în cadrul juridic naţional a prevederilor Acordului privind Spaţiul Aerian Comun dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, care a înregistrat progrese semnificative. Transpunerea integrală în legislaţia naţională a regulamentelor Comisiei Europene, menite să asigure conformarea domeniului aviaţiei civile din Republica Moldova standardelor impuse de Comisia Europeană pentru toate autorităţile aeronautice din UE se numără printre obiectivele de bază pentru aviaţia civilă naţională.

Un alt proces important, care a continuat cu succes în 2018, a fost cel de implementare a proiectului Uniunii Europene „Suport şi asistenţă în domeniul aviaţiei civile ţărilor din Parteneriatul Estic şi Asia Centrală”, implementat sub egida Agenţiei Europene de Siguranţă a Aviaţiei (EASA). Decizia Comisiei Europene de a lansa proiectul la Chişinău, Republica Moldova fiind lider în realizarea acestuia, reprezintă un succes al ţării, dar şi o recunoaştere a progreselor în domeniul aviaţiei civile a Guvernului.

Un aspect important pe care Autoritatea Aeronautică Civilă a pus accent a fost schimbarea atitudinii companiilor aeriene faţă de pasager. Datorită eforturilor AAC, tot mai mulţi pasageri au început să-şi revendice drepturile. La aceasta a contribuit şi faptul că, prin modificarea Legii 131 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, Autoritatea Aeronautică Civilă a fost inclusă în lista organelor de control care pot aplica prevederile acestei legi. În acest mod, Autoritatea a obţinut, în 2018, competenţe de a examina petiţiile pasagerilor privind calitatea serviciilor prestate de către aviaţia civilă. La modul practic, aceasta permite să fie soluţionate mult mai rapid şi eficient cererile pasagerilor atunci când se va constata că sunt întrunite condiţiile prevăzute de Hotărârea de Guvern care vizează acest segment. Respectiv, a crescut şi numărul petiţiilor din partea pasagerilor, care îşi revendică compensaţii pentru cursele întârziate sau anulate, în 2018 fiind înregistrate peste 90 adresări.

De asemenea, în 2018 către AAC a fost transferată competenţa de a face inspecţiile în industria aeronautică pe subiectul siguranţei ocupaţionale.

Provocări în sectorul aviaţiei civile sunt multe, iar miza este mare. Este foarte important să avem o abordare corectă a tuturor sarcinilor stabilite şi să le punem la punct prin abordare sistemică. Până acum au fost puse bazele temeinice pentru a avea o dezvoltare chiar spectaculoasă în acest domeniu strategic, peste nivelul celor mai optimiste scenarii ale celor care au elaborat master-plan-ul pentru evoluţia aviaţiei civile a Republicii Moldova. Investiţiile făcute în crearea cadrului normativ, dar şi în infrastructură, inevitabil vor aduce beneficii vizibile în următorii ani.

Avem toată încrederea că anul 2019 va aduce surprize noi pentru pasageri, care se vor bucura de servicii tot mai calitative, zboruri spre noi destinaţii, aşteptate de către călători, iar sectorul va continua să se dezvolte şi va cunoaşte evoluţii spectaculoase.

Mihaela Rotari 

Share