Un muzeu al victimelor deportărilor și represiunilor politice urmează să fie creat la Chișinău

Un muzeu al victimelor deportărilor și represiunilor politice urmează să fie creat la Chișinău

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va cumpăra un edificiu din componența Muzeului Național de Istorie a Moldovei în care urmează să fie creat Muzeul victimelor deportărilor și represiunilor politice, potrivit unei hotărâri aprobate astăzi de Guvern, transmite moldpres.md.

Conform notei informative anexate la proiect, clădirea, aflată pe strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni nr. 16 din capitală, este într-o stare avansată de degradare. Totodată, aceasta este proprietate privată în proporție de 1/3, fapt care reprezintă o piedică în încercarea statului de a intra în posesia întregului edificiu.

Guvernul a dispus crearea acestui muzeu încă acum 10 ani, însă acesta nu a fost deschis din cauza unei probleme de proprietate. O treime din spațiile edificiului, cu suprafața de peste 358 de metri pătrați, se află în posesia SRL „Ledamiris” din anul 2004. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la solicitările de a permite restaurarea clădirii, firma a răspuns, pe parcursul anilor, „categoric negativ”.

„Astfel, ministerul de ani de zile se află în imposibilitatea de a executa lucrările de restaurare a clădirii din str. Bănulescu-Bodoni nr. 16 și, respectiv, de implementare a hotărârii de Guvern privind crearea Muzeului victimelor deportărilor și represiunilor politice. În această situație, singura soluție în stare să permită demararea proiectului de restaurare a edificiului constă în readucerea spațiilor privatizate în proprietatea statului”, se menționează în notă.

Potrivit unei evaluări imobiliare, pentru a cumpăra clădirea, Guvernul va avea nevoie de aproximativ 6,5 milioane de lei. Cheltuielile de procurare a imobilului vor fi acoperite din bugetul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru anul curent.

Share