Luna Europeană a Securității Cibernetice: Centrul de Telecomunicații Speciale a organizat Conferința „CyberSec 2017”

Luna Europeană a Securității Cibernetice: Centrul de Telecomunicații Speciale a organizat Conferința „CyberSec 2017”

La data de 27 octombrie 2017, Î.S. “Centrul de  Telecomunicații Speciale” cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova și partenerilor naționali, a organizat Conferința “CyberSec 2017″. Acest eveniment face parte din Luna Europeană a Securității Cibernetice (ECSM), o campanie de conștientizare la nivel european, cu scopul de a promova securitatea cibernetică în rândul cetățenilor și de a schimba percepția asupra amenințărilor informatice, prin intermediul promovării conceptului de securitate a datelor și a informațiilor, prin educație, schimbul de bune practici și competiții. În cadrul Campaniei din acest an au fost discutate tematici precum securitatea cibernetică la locul de muncă și acasă, guvernanță și protecția vieții private, a datelor și a dezvoltării competențelor specifice domeniului.

În cadrul “CyberSec 2017”, experții în securitate cibernetică au menținut un dialog constructiv între sectorul public și privat cu privire la noile amenințări din spațiul cibernetic, dar și despre cum răspundem acestor provocări și dacă suntem pregătiți pentru un răspuns coordonat. Subiectele au fost reflectate prin prisma viziunilor și a experienței expuse de oficiali guvernamentali, reprezentanți ai sectorului privat, precum și acțiunile întreprinse de societatea civilă pentru a preveni și răspunde operativ și eficient unor eventuale crize.

Director general al Î.S. CTS, Serghei Popovici,  “Astăzi, discutăm în mod special despre securitatea cibernetică la nivel național, despre provocările tehnice și despre siguranța copiilor și tinerilor în mediul online. Sunt ferm convins, că în urma colaborării interinstituționale, vom putea asigura o platformă sigură de dezvoltare a tehnologiilor informaționale protejate, educând cetățenii să manifeste un comportament potrivit spațiului virtual, oferindu-le acele recomandări, care vor preveni urmările grave ale incidentelor cibernetice, la toate nivelele, fie că este vorba de o instituție guvernamentală sau o familie. Totodată, suntem extrem de recunoscători partenerilor și experților care s-au alăturat CTS în organizarea acestui eveniment de conștientizare, pentru a discuta care sunt provocările din spațiul cibernetic și soluțiile în depășirea cu succes a acestora”.

Natalia Spînu, Șefa CERT-GOV-MD din cadrul Î.S. CTS “Cred  că tehnologiile avansează cu așa rapiditate încât trebuie să fim pregătiți pentru a face față unui tsunami de amenințări, care ar putea destabiliza securitatea internațională, regională sau națională. Fiecare trebuie sa fie conștient de aceste riscuri emergente și faptul că doar persoanele inițiate din cadrul instituțiilor guvernamentale sau din cadrul sectorului privat sunt la curent cu aceste noi amenințări, nici pe departe nu este suficient pentru a ne proteja instituțiile, familiile sau țara împotriva acestor riscuri. Trebuie să avem o strategie de răspuns și un plan de gestionare a crizelor. Ăsta și a fost scopul evenimentului, o ocazie de a reaminti tuturor cât de important este să respectăm igiena cibernetică și totodată despre responsabilitatea fiecăruia în raport cu securitatea informatică, atât în activitatea profesională cât și cea privată”.
CyberSec 2017 este la cea de a 4-a ediție a evenimentelor organizate de  Î.S. CTS ca parte a ECSM. Evenimentul face parte din cele peste 500 activități desfășurate în 36 țări europene: https://cybersecuritymonth.eu/ecsm-countries/republic-of-moldova/conference-cybersec-moldova-2017.

Mihaela Rotari

Share