IGSU a făcut bilanțul anului 2022

IGSU a făcut bilanțul anului 2022

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat ședința de bilanț privind activitățile realizate în anul 2022. La eveniment a participat conducerea MAI reprezentată de ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco, conducerea IGSU, dar și șefii subdiviziunilor Inspectoratului.

În cadrul ședinței au fost prezentate rapoarte privind activitatea instituției, dar și au fost trecute în revistă activitățile planificate pentru anul 2023.

Ministrul Afacerilor Interne a mulțumit efectivul IGSU pentru misiunile de succes, dar și pentru implicarea în operațiunile de salvare și gestionarea crizelor. Oficialul a menționat că reușitele sistemului țin de unitatea angajaților, dar și de abilitățile de adaptare la cele mai dificile provocări. Mai mult, ministrul a subliniat că sistemul afacerilor interne trebuie să continue asigurarea securității cetățenilor din perspectiva riscurilor și în anul 2023.

Șeful IGSU, colonel al serviciului intern Alexandru Oprea a menționat că salvatorii au fost testați la propriu în gestionarea crizei refugiaților, crizei sistemului energetic, dar și a incendiilor multiple de vegetație care au avut loc în anul 2022. Șeful IGSU a evidențiat că eforturile instituției în continuare trebuie orientate pentru a ne alinia la capabilitățile de răspuns, pregătire și prevenire a omologilor din Uniune Europeană.

Potrivit rapoartelor relatate de ofițerii IGSU, în anul 2022 în Sistemul informațional integrat al Dispeceratelor regionale ale Inspectoratului, au fost înregistrate 81 630 apelurile de urgență, dintre care 36949 fișe de caz prin care a fost solicitată intervenția salvatorilor și pompierilor. Din punct de vedere al localizării geografice, cele mai multe apeluri de urgență provin din mun. Chișinău (22,84 %), Bălți (6,08 %), Cahul (4,81%) și Strășeni (4%).

Volumul intervențiilor realizate de către subdiviziunile IGSU pe parcursul a 12 luni ale anului 2022, înregistrează o creștere considerabilă în raport cu datele din ultimii 20 ani, iar cauzele principale fiind influența factorilor naturali, dar și activitatea umană.

Pe parcursul anului 2022, cele 61 subdiviziuni de intervenție ale IGSU au realizat 30 963 de misiuni, cu 9 832 (47%) mai multe comparativ cu anul precedent.

Pe parcursul anului 2022 au fost efectuate 13807 intervenții la lichidarea focarelor de ardere, 3772 misiuni de căutare salvare, 9716 intervenții auxiliare, dar și 40 de misiuni SMURD.

Urmare misiunilor realizate, au fost salvate 868 persoane dintre care: 252 la intervenții la incendii, 607 la intervenții de căutare-salvare, 9 la intervenții SMURD, ceea ce constituie o creștere cu 13 persoane mai mult comparativ cu anul 2021.

În urma unei analize ample a intervențiilor la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada anului 2022, s-a constatat un număr fără precedent a acestor misiuni și o creștere exponențială a acestui fenomen comparativ cu aceiași perioadă a ultimilor 5 ani. Pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 9079 intervenții la stingerea vegetației uscate, fiind afectată o suprafață de 55 mii ha.

Pentru gestionarea unitară la nivel național a fluxului sporit de persoane, IGSU a creat și operaționalizat cu infrastructură deplină 3 Centre provizorii de gestionare a situației de criză, desfășurate operativ cu angajați care activează în regim special în s. Palanca raionul Ștefan Vodă, s. Giurgiulești raionul Cahul și s. Pîrlița raionul Fălești. În perioada 24.02 – 31.12.2022, în Centrele provizorii instituite de către IGSU au fost cazați 5779 persoane străine.

Share