Iazurile și lacurile din Republica Moldova – monitorizate, pe parcursul sezonului rece a anului

Iazurile și lacurile din Republica Moldova – monitorizate, pe parcursul sezonului rece a anului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheața subțire a bazinelor acvatice.

Salvatorii vor monitoriza iazurile și lacurile din Republica Moldova pe parcursul sezonului rece a anului și vor atenționa cetățenii despre pericol prăbușirii sub gheață.

Potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă în special când temperatura aerului oscilează între valori de minus și plus. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Deteriorarea gheții, pune în pericol sănătate și viața oamenilor.

Totodată, salvatorii atenționează maturii să nu lase copii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Mai mult, părinții sunt rugați să interzică strict copiilor schiatul, patinajul dar și ieșire pe gheață. În situațiile în care sunt observate persoane în pericol, trebuie apelat prompt Serviciul Unic de Urgență 112.

Potrivit datelor IGSU, în anul 2018 patru persoane s-au prăbușit sub gheață bazinelor acvatice.

Mihaela Rotari

Share