Iată ce pregătește „Moldsilva” de Ziua Internațională a Pădurilor!
Adunarea Generală a ONU a stabilit Ziua Internațională a Pădurilor pentru a marca și a conștientiza importanța tuturor tipurilor de păduri și arborilor în afara pădurilor. Genericul Zilei Internaționale a Pădurilor – 21 martie 2021, lansat de către Adunarea Generală a ONU este „Restaurarea pădurilor: o cale pentru însănătoșire și bunăstare”, transmite OFICIAL.
Subiectul pădurilor este în discuţii internaționale din momentul adoptării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.
Parteneriatul Colaborativ al Pădurilor a convenit asupra celor menționate mai sus pentru a sublinia importanța dezvoltării pădurilor, luând în considerație Decada Națiunilor Unite a Restaurării Ecosistemelor 2021-2030 și contribuția pădurilor la bunăstarea umană și recuperarea post COVID, mesajele cheie sunt următoarele:
Restaurarea pădurilor ne va îmbunătăți mediul. Lumea pierde în fiecare an 10 milioane de hectare de pădure – cam de mărimea Islandei, iar degradarea terenurilor afectează aproape 2 miliarde de hectare, o suprafață mai mare decât America de Sud. Pierderea și degradarea pădurilor duc la emisia unor cantități mari de gaze de încălzire a climei și cel puțin 8% din plantele forestiere și 5% din animalele din pădure prezintă un risc extrem de dispariție. Restabilirea și gestionarea durabilă a pădurilor va permite abordarea simultană a crizelor schimbărilor climatice și ale biodiversității, producând în același timp bunuri și servicii necesare dezvoltării durabile.
Păduri sănătoase înseamnă oameni sănătoși. Pădurile oferă beneficii pentru sănătate, precum aer curat, alimente nutritive, apă curată și spațiu pentru recreere. În țările dezvoltate, până la 25 la sută din toate medicamentele sunt de origine vegetală; în țările în curs de dezvoltare, contribuția este de până la 80%.
Silvicultura durabilă poate crea milioane de locuri de muncă ecologice. Pădurile oferă peste 86 de milioane de locuri de muncă ecologice și susțin mijloacele de trai ale multor oameni. Lemnul din pădurile bine gestionate susține diverse industrii, de la hârtie până la construcția de edificii. Investițiile în refacerea pădurilor vor ajuta economiile să se recupereze după pandemie, creând și mai multe locuri de muncă.
Fiecare arbore contează. Proiectele de plantare și restaurare la scară mică pot avea impact enorm. Ecologizarea orașului creează aer mai curat și spații mai frumoase și are beneficii uriașe pentru sănătatea mentală și fizică a locuitorilor din mediul urban. Se estimează că arborii oferă orașelor beneficii în valoare de 0,5 miliarde USD sau şi mai mult, în fiecare an prin reducerea poluării aerului, răcirea clădirilor și furnizarea altor servicii.
Să refacem planeta în acest deceniu. Putem reveni după criza noastră planetară de sănătate și economică. Investițiile în restaurarea ecosistemelor vor ajuta la vindecarea indivizilor, a comunităților și a mediului. Scopul Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor, care începe în acest an, este de a preveni, opri și inversa degradarea ecosistemelor la nivel mondial. Oferă perspectiva readucerii arborilor și pădurilor în peisajele forestiere degradate la scară masivă, sporind astfel rezistența ecologică și productivitatea. Transpusă corect, restaurarea pădurilor este o soluție-cheie bazată pe natură, pentru a reconstrui mai bine și a realiza viitorul dorit.
Pentru celebrarea Zilei Internaționale a Pădurilor (21.03. 2021), Agenția Moldsilva a elaborat un plan de evenimente, pentru perioada 22-26 martie 2021, care implică participarea societăţii civile, presei, organizaţiilor neguvernamentale de mediu, autorităţilor locale. O atenţie deosebită va fi acordată acţiunilor de plantare, salubrizare şi protejare a resurselor forestiere.
Primăvara curentă este o ocazie potrivită pentru realizarea unor planuri anterioare, materializarea cărora a fost afectată de efectele pandemice. În acest sens va continua Campania națională de plantare a arborilor „Plantăm păduri salvăm Moldova”, o acțiune ecocivică ce are drept scop sporirea suprafețelor împădurite din țara noastră.
Rămâne valabilă şi miza acţiunilor ce au drept scop sporirea împăduririi teritoriului țării de la 11% la 15%, iar Dumitru Cojocaru directorul Agenției „Moldsilva” a informat despre o mobilizare exemplară ce ar permite în următorii 5 ani plantarea a circa 50 de milioane de arbori noi. Concomitent, în perspectiva imediată, Agenția ”Moldsilva” planifică împădurirea a circa 1134 ha de teren, 2527 ha lucrări de ajutorare a regenerării, dintre care 423 ha semănatul ghindei sub masiv, 209 ha regenerare naturală, completări în culturile silvice create în anii precedenți pe o suprafață de 4030 ha.
Prin intermediul entităților silvice subordonate vor fi create condițiile necesare pentru toate autorităţile publice, precum și persoane fizice, care doresc să se implice și să participe în cadrul campaniei de plantare.
Totodată Agenţia „Moldsilva”, în comun cu entităţile silvice subordonate, vor întreprinde ample măsuri de salubrizare, ce au drept scop evacuarea deşeurilor menajere şi animaliere, ce sufocă la propriu Fondul Forestier Naţional.
Doar o asemenea abordare şi o asemenea agendă, propusă spre realizare practică, ar constitui o replică adecvată la toate problemele, incertitudinile şi provocările ce urmează să fie soluţionate de silvicultori, în contextul Zilei Internaţionale a Pădurilor, cu aportul activ al întregii societăţi.
Cristina Pendea