Iată care este unicul producător de pâine îmbogățită cu fier și acid folic din RM!

Iată care este unicul producător de pâine îmbogățită cu fier și acid folic din RM!

Publika TV a difuzat un reportaj în care este ilustrată o situaţie îngrijorătoare ce se atestă în Republica Moldova. Potrivit acestuia, șase întreprinderi de panificație, care au primit suport financiar de la UNICEF pentru a produce pîine îmbogățită cu fier și acid folic, refuză să facă acest lucru, chiar dacă dispun de resursele necesare.

Agenții economici invocă faptul că pe piață nu există cereri, iar statul nu îi scutește de taxe la produsele de import și nu-i ajută să participe la licitații pentru cantinele școlare.

„Inițiativa de a produce pîine cu fier și acid folic se regăseşte în programul cu privire la reducerea afecțiunilor determinate de lipsa acestor substanțe, aprobat de Guvern acum trei ani. Pînă în prezent, doar o singură întreprindere din țară produce pîine îmbogățită cu fier și acid folic”, notează sursa citată.

Redacţia noastră a identificat acest unic producător, care este SA „Franzeluţa”. Într-o discuţie cu reporterul nostru, directorul general al întreprinderii, Victor Cojocaru, a spus că, chiar dacă există anumite dificultăţi, SA „Franzeluţa” a identificat posibilităţi pentru a produce opt tipuri de pîine fortificată, ce conţine acid folic şi fier.

„Am identificat ingredientele necesare care ne permit să obţinem conţinutul necesar de fier şi acid folic, dar şi o calitate înaltă a produselor. Cu toate problemele care există, noi producem aceste tipuri de pîine pentru că ştim că ele sînt absolut necesare tinerelor mame, copiilor, altor categorii. Ar fi foarte bine să fie identificată soluţia optimă pentru ca pîinea respectivă să ajungă în toate maternităţile, şcolile, grădiniţele, spitalele. E vorba de sănătatea oamenilor şi, chiar dacă sîntem agent economic, acest lucru nu putem şi nici nu trebuie să-l trecem cu vederea”, a declarat Victor Cojocaru.

Mihaela Rotari

Share