Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active!

Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active!

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei, fluxul de persoane a constituit 10 461 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 037 traversări persoane, dintre care 3 170 treceri la frontiera moldo-română, 1 079 treceri la frontiera cu Ucraina și 788 treceri aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:

PTF Leușeni – 1 454 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați –  887 traversări persoane;
PTF Sculeni – 712 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internaţional Chişinău – 788 traversări persoane;
PTF Otaci – 264 traversări persoane.

Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active:
http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

– o trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene;
– 11 persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– două cazuri de transport ilegal de bunuri;
– cinci persoane au fost identificate la trecerea frontierei cu consemn național;;
– 87 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76′ al CC al RM).

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 10 461 persoane și completate 4 560 fișe epidemiologice individuale. Ca urmare, în punctul de trecere a frontierei Ocnița a fost identificată o persoană cu statut febril. Conform procedurilor în astfel de situații, persoana a fost izolată de fluxul de călători și solicitată intervenția Serviciului de Urgență 112 pentru excluderea riscului de infectare cu Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 142 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

Printre acțiunile întreprinse se numără:

– monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară,
– detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,
– izolarea de celelalte persoane,
– solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei și sunt informați despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.33 a CNESP din 28 septembrie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale în continuare stabilește lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și apatrizilor care declară că vin din țările clasificate ca zonă verde și se interzice celor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu excepții. Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

– Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanka-Maiaki-Udobnoe, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva-Mamalîga, rutier.

Doina Secrieru

Share