Guvernul Francez intenţionează să colaboreze  cu R. Moldova în domeniul protecţiei mediului

Guvernul Francez intenţionează să colaboreze cu R. Moldova în domeniul protecţiei mediului

Vineri, 3 aprilie, Ministrul Mediului Sergiu Palihovici  a primit vizita de curtoazie a ES, dl.Pascal VAGOGNE, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republici Franceze în Republica Moldova, însoțit de dl. Jérémie PETIT, prim consilier al Ambasadei Republici Franceze în Republica Moldova.

Vizita a avut ca scop stabilirea relațiilor directe de cooperare în domeniul protecției mediului cu Republica Franceză, fortificarea şi dezvoltarea aspectelor de interes în colaborarea moldo-franceză.

ES, dl.Pascal VAGOGNE, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republici Franceze în Republica Moldova a menționat că Guvernul Francez acordă o atenţie deosebită protecţiei mediului şi intenţionează să colaboreze cu Republica Moldova în acest domeniu.

Ministrul Sergiu Palihovici a specificat necesitatea axării pe cooperarea în protecţia mediului, pregătirea specialiştilor ecologi, schimbul de experienţă în domeniu, stabilirea de noi colaborări cu oamenii de afaceri din Franţa în vederea implementării unor proiecte prin intermediul cărora ar putea fi redresată starea mediului, asigurarea cu apă potabilă, gestionarea deşeurilor, valorificarea energiei renovabile. Un interes deosebit s-ar axa şi pe educaţia ecologică, sensibilizarea populaţiei, promovarea dezvoltării durabile, întrucît nu este posibilă realizarea oportunităților fără schimbarea mentalităţii populaţiei.
Pentru o dezvoltare dinamică și benefică pe viitor în domeniul mediului cu Republica Franceză,  Ministrul Mediului Sergiu Palihovici a propus  următoarele domenii de colaborare:

– Schimb de experiență în aplicarea legislației UE în domeniul evaluării impactului asupra mediului  și   evaluării strategice de mediu;

– Inițierea cooperării în domeniul reglementării activităților legate de obținerea, testarea, producerea, utilizarea și comercializarea organismelor modificate genetic;

– Asistență  în  aproximarea  legislației  în  domeniul protecției aerului și poluării industriale;

– Aplicarea mecanismelor economic-ecologice de protecţie a mediului şi utilizării resurselor naturale, politica de taxe şi impozite de mediu.

– Instruirea specialiștilor din Republica Moldova, în vederea preluării experienței Franței în crearea Parcurilor Naționale și a Rezervațiilor Biosferei precum și gestionarea durabiă a zonelor umede, în domeniul gestionarii apelor pe principiul bazinelor hidrografice (elaborarea planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice) și efectuarea monitoringului evaluării stării  apelor de suprafață și subterane;

– Dezvoltarea parteneriatului pubic-privat în domeniul prestării serviciilor de alimentare cu apă și canalizare.

În discuțiile purtate între Ministru și Amabasador, a persistat și tema privind organizarea la Paris a celei de-a 21 Conferințe a părților la Convenția-cadru ONU (COP 21) privind schimbările climatice (Paris Climat 2015. 30 noiembrie) și eventuale propuneri în cadrul acestei reuniuni de colaborare moldo-franceză în domeniul protecției mediului.

_MG_3504doi 2 IMG_3508 trei

Maria Roşca

Share