Guvernul a prezentat avizul la proiectul de lege care are ca scop combaterea corupției electorale
Guvernul a prezentat avizul generalizat la inițiativa legislativă a deputaților, care vizează combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale și aspectele conexe acestuia. Proiectul are ca scop îmbunătățirea legislației naționale de combatere a corupției electorale, eficientizarea anchetelor și sancționarea mai rapidă a infracțiunilor legate de acest fenomen, dar și clarificarea procedurilor legale pentru prevenirea acțiunilor de corupție.
Inițiativa legislativă are la bază și hotărârea Curții Constituționale din noiembrie 2024, care menționează despre necesitatea unor măsuri urgente împotriva coruperii alegătorilor, un fenomen frecvent întâlnit la alegerile prezidențiale de anul trecut. Guvernul susține proiectul de lege, iar în baza avizelor recepționate de la autorități, propune o serie de recomandări și îmbunătățiri legislative. Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege se referă la:
Pedepse mai dure pentru fraudă electorală – Cei care încearcă să cumpere voturi, mai ales prin rețele infracționale (grupuri criminale și organizații criminale), folosind bani publici sau surse de finanțare externă, vor primi sancțiuni mai aspre (Cod penal nr. 985/2002) prin mărirea cuantumului amenzilor aplicate și pedepselor cu închisoarea . Va fi incriminată și fapta de promisiune de bani, bunuri, foloase în scopul determinării exercitării sau neexercitării dreptului electoral.
Investigații mai rapide și eficiente – Simplificarea unor condiții la efectuarea măsurilor speciale de investigație care să permită realizarea mai operativă în acumularea probelor necesare, în cercetarea cazurilor de corupție electorală. (Legea nr. 59/2012).
Termene stricte pentru soluționarea cauzelor — Cazurile de corupție electorală vor fi judecate mai accelerat pentru a evita tergiversările. Astfel, vor fi precizate unele termene și condiții mai stricte pentru investigarea și judecarea cauzelor, dar și pentru disciplinarea prezenței părților în ședințe. (Codul de procedură penală nr. 122/2003).
Reguli stricte pentru finanțarea partidelor – Partidele nu vor mai putea primi bani de la entități cu datorii la stat, iar procesul de înregistrare va fi mai riguros. Totodată, va fi reglementată mai eficient procedura de limitare a activității unui partid politic în caz de încălcare a legislației (Legea nr. 294/2007).
Control asupra campaniilor electorale – Se interzice expres colectarea semnăturilor în susținerea unui candidat la o funcție electivă de către persoane neautorizate, agitația electorală în perioada electorală până la începerea campaniei electorale și transportarea organizată la întruniri și evenimente organizate de partidele politice sau concurenții electorali fără notificare legală. Pentru toate acestea vor fi prevăzute sancțiuni (Codul contravențional nr. 218/2008).
Prin aceste măsuri, Guvernul își propune să reducă influențele corupte în alegeri și să ofere putere fiecărui vot dat de cetățeni. Legea va contribui la un proces electoral mai corect și transparent.
Avizul Guvernului aici.