Grupurile vulnerabile vor avea acces sporit pe piața muncii
Persoanele cu dizabilități accentuate și severe șomere, care se angajează într-o altă localitate decât cea în care locuiesc efectiv, vor beneficia pe toată durata angajării de o subvenție lunară neimpozabilă, pentru acoperirea cheltuielilor de transport. Procedura a fost aprobată astăzi de Executiv, odată cu modificarea Hotărârii Guvernului privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă, transmite CURENTUL.
Potențialul beneficiar de subvenție va depune o cerere la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă la care a fost înregistrat cu statut de șomer, în termen de o lună de la data angajării în câmpul muncii, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii calendaristice în care a avut loc angajarea. Cererea completată va putea fi expediată și prin poștă, cu aplicarea semnăturii olografe, sau prin email, cu aplicarea semnăturii electronice.
Proiectul prevede și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, inclusiv adaptarea spațiului de lucru pentru persoanele cu dizabilități, angajarea personalului de suport și subvenționarea în acest sens a angajatorilor. De asemenea, va fi majorată subvenția acordată pentru încadrarea în câmpul muncii, pe o perioadă de cel puțin 12 luni, a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani, a persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu vârsta de 50 de ani și peste, dar și altor categorii supuse riscului de excluziune. Suportul bugetar va fi egal cu 80% din cuantumul salariului de bază, conform contractului individual de muncă al angajatului, în limita a 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.
Implementarea modificărilor propuse în proiectul de hotărâre va fi realizată din mijloacele financiare planificate în bugetul de stat pentru anul 2022.