Grup de lucru interinstituțional pentru prevenirea și combaterea falsificării certificatelor de vaccinare

Grup de lucru interinstituțional pentru prevenirea și combaterea falsificării certificatelor de vaccinare

Autoritățile au creat un grup de lucru interinstituțional, pornind de la posibilitatea de a desfășura controlul parlamentar, care să se întâlnească regulat și să discute referitor la prevenirea și combaterea falsificării certificatelor de vaccinare, informează OFICIAL.

Deputatul PAS, Dan Perciun, președintele Comisiei protecției sociale, sănătate și familie a Parlamentului, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că grupul s-a întrunit de câteva ori și a discutat despre vulnerabilitățile care există în sistemul informațional de înregistrare a vaccinurilor.

„Am discutat cu organele de forță ce măsuri sunt întreprinse conform competențelor lor pentru a combate acest fenomen. Ne-am înțeles să avem o procedură regulată de raportare a dosarelor penale intentate și transmise în judecată. În cadrul acestor ședințe de lucru asigurăm un schimb de informații între instituții. Am identificat propuneri legislative necesare pentru a face mai eficiente măsurile întreprinse, în special sub aspectul înăspririi anumitor sancțiuni și sperăm în decurs de o săptămână să venim cu un proiect de lege în acest sens”, a declarat Dan Perciun.

Totodată, Comisia securitate națională vine cu un apel către toate autoritățile de drept și cele din sistemul medical privind continuarea activității de prevenire, depistare, investigare și combatere a fenomenului de falsificare a certificatelor de vaccinare contra COVID-19.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei parlamentare securitate națională, Ana Racu, până în prezent a fost pornită urmărirea penală în 94 de cazuri penale privind falsificarea certificatelor și acțiunile de corupție comise în astfel de cazuri: 70 de cauze penale se referă la acțiunile săvârșite de persoanele fizice, 2 cauze penale – persoane juridice și 22 cauze – persoane publice, angajați ai instituțiilor medicale și de drept.

Până în prezent, în instanța de judecată au fost expediate cu rechizitoriu 3 cauze penale care vizează falsul informatic, coruperea pasivă și confecționarea, deținerea sau folosirea documentelor oficiale. Pentru aceste infracțiuni persoanele vinovate riscă pedepse destul de mari: între 1350 de unități convenționale, privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice, muncă neremunerată în folosul comunității, dar și privațiune de libertate de la 2 până la 15 ani.

La final, autoritățile au venit cu un îndemn către cetățeni să se vaccineze și să nu comită infracțiuni în speranța că instituțiile statului nu vor fi suficient de alerte pentru a depista infracțiunile. De asemenea, Dan Perciun a precizat că în cadrul grupului de lucru vor continua să se întâlnească și vor asigura ca cei care comit astfel de abateri să fie trași la răspundere.

Amintim că, Curtea de Conturi a constatat, în luna decembrie a anului 2021, în contextul auditului efectuat, situația privind imperfecțiunea sistemului informațional Registru de Evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 și a anunțat despre suspiciunile de falsificare a certificatelor de vaccinare. În raportul prezentat la 16 decembrie, Curtea de Conturi a vorbit despre peste 70 mii înregistrări în SIA Registru, care creează suspiciuni privind veridicitatea certificatelor de vaccinare emise. Acest număr a fost identificat în cadrul evaluării a unui eșantion de vaccinări de aprox. 31% (527 mii) din totalul numărului de vaccinări. Acțiunile autorităților privind prevenirea și combaterea falsificării certificatelor de vaccinare, care au urmat după prezentarea acestui raport de audit, vin să confirme constatările Curții de Conturi.

Cristina Jicol

Share