Gheorghe Cavcaliuc: Graţie faptului că am luat decizii prompte și corecte, am evitat vărsări de sânge
Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei în perioada 2014-2019, Gheorghe Cavcaliuc, într-un interviu pentru Almanah Politic – 2019, a declarat că în cei aproape 5 ani în calitate de conducător al Poliţiei Naţionale, dar şi în ultimii 3 ani în calitate de membru al Comisiei Unificate de Control pentru reglementarea conflictului transnistrean pe cale paşnică, a reuşit să menţină pacea şi ordinea publică în Republica Moldova.
„În ciuda tuturor provocărilor şi ameninţărilor grave prin care a trecut Republica Moldova în acea perioadă. S-au realizat schimbări ambiţioase şi absolut necesare pentru Poliţie şi societate, care multe decenii înainte vor aduce beneficii ţării noastre”, a adăugat Cavcaliuc la acest subiect.
„În anii 2015 şi 2016, atunci când societatea era scindată, politizată la maxim, dar şi manipulată de toţi politicienii de atunci şi de forţe neprietenoase Republicii Moldova, jucându-se pe emoţii, având la bază povara şi situaţia socială în care se afla ţara, în ciuda tuturor tentativelor din interiorul şi exteriorul ţării de a transforma protestele paşnice în violenţe şi haos, folosind cetăţenii sinceri, ca prim-comandant, care conducea toate forţele de ordine, nu doar din poliţie, dar din întreg MAI, am avut înţelepciunea, experienţa şi pregătirea profesională, dar şi curajul, cu suportul conducătorilor din subordine, de a lua decizii corecte, în interesul ţării. Astfel, protestele nu au degenerat în dezordini în masă, în urma cărora puteau fi repetate evenimentele din 7 aprilie 2009 sau, şi mai grav, să avem pierderi de vieţi omeneşti, devastarea instituţiilor statului şi alte consecinţe nefaste, care nu pot fi restabilite nici peste zeci de ani”, a mai spus Cavcaliuc.
În același timp, fostul Șef adjunct a declarat că, tentative au fost multe. „La 6 septembrie 2015, în PMAN au participat la protest aproape 100 000 de persoane, iar eu aveam în subordine doar 5000 de angajaţi ai MAI, marea majoritate dintre ei fără pregătire în domeniul ordinii publice, cu foarte puţină dotare specială în acest sens, iar provocări au fost multiple şi complicate în acea zi. La 20 octombrie 2015, când unul dintre combatanţii conflictului armat de pe Nistru, a venit în corturile protestatarilor din PMAN, fiind în stare de ebrietate, a scos o grenadă de luptă, pe care a vrut s-o explodeze, şi doar graţie reacţiei prompte şi profesioniste a noastre, a poliţiei, am reuşit să-l dezarmăm, să-i salvăm viaţa lui şi a multor cetăţeni nevinovaţi, care, în acele momente, mergeau pe trotuar sau în transportul public, privat, spre casă, fără să bănuiască de pericolul morţii care era la un pas de ei, dar nu era în puterile lor să-l evite. Nu pot fi trecute cu vederea nici evenimentele din jurul Parlamentului din data de 20.01.2016, blocarea deputaţilor şi a Cabinetului de miniştri, pe care i-am evacuat în siguranţă, deghizându-i în poliţişti şi prin alte operaţiuni speciale de evacuare, violenţele asupra multor deputaţi, miniştri şi poliţişti, dar şi deteriorarea unei intrări în clădire cu pătrunderea protestatarilor în interior. Graţie faptului că am luat decizii prompte şi corecte, mulţumită echipei de comandanţi şi poliţişti curajoşi, am evitat vărsări de sânge, pierderi de vieţi omeneşti în această importantă instituţie a statului”, a conchis Gheorghe Cavcaliuc.
Doina Secrieru