(FOTO) Tehnică nouă pentru agricultori

(FOTO) Tehnică nouă pentru agricultori

Problema dotării ramurii silvice cu tehnică specializată necesară persistă pe parcursul mai multor ani, iar accentele pe proiectele de sporire a suprafeţelor împădurite din ţara noastră au amplificat şi mai mult aceste discuţii. Actualmente, întreprinderile silvice de stat pentru producerea materialului forestier de reproducere și crearea culturilor silvice, utilizează tehnologii și echipamente care pentru o lungă perioadă de timp nu au fost îmbunătățite/reînnoite.

Necesitatea stringentă de a majora în următorii 10 ani fondul forestier al Republicii Moldova cu cel puţin 145 mii de hectare, au derulat discuţii constructive şi măsuri practice care fac acum posibilă achiziţionarea de către entităţile silvice teritoriale a tehnicii şi utilajelor necesare pentru plantări, gestionarea fondului forestier şi dezvoltarea pepinierelor silvice.

Planurile de achiziţii au fost argumentate cu lux de amănunte, iar primele întreprinderi silvice deja au intrat în posesia noilor utilaje şi unităţi mecanizate. Este vorba despre silvicultorii de la Edineţ, Nisporeni, Teleneşti, Tighina şi Rezervaţia Naturală „Codrii”, acolo unde planurile de activitate curente şi de perspectivă, iau deja în calcul şi aceste dotări tehnice.

Actualmente, întreprinderile silvice de stat dispun de tehnici și tehnologii depășite de progresul tehnico-științific, iar rezultatele care bucură ochiul sunt în cea mai mare parte expresia profesionalismului resurselor umane de care dispune Agenţia „Moldsilva”.

În sectorul forestier se depun eforturi substanțiale pentru informatizarea/digitalizarea și mecanizarea unor activități strict necesare pentru crearea culturilor silvice şi a suprafeţelor împădurite. Dotarea tehnică rămâne de o importanţă deosebită în agenda silvicultorilor, iar timpul rămas până la demararea lucrărilor de plantare din această primăvară ar trebui să aducă şi o realitate nouă în achiziţia de tehnică specializată şi utilaje performante.

Share