(FOTO) Proiectul original al clădirii sediului Avocatului Poporului găsit! Clădirea va fi reconstruită

(FOTO) Proiectul original al clădirii sediului Avocatului Poporului găsit! Clădirea va fi reconstruită

În procesul de elaborare a Studiului de fezabilitate privind Sediul actual al Oficiului Avocatului Poporului (Sfatul Ţării 16), împreună cu mai mulți arhitecți, proiectanți, istorici și colegi, Avocatul Poporului ai încercat să găsească prin arhive și memorii mai multă informație despre edificiul dat, informează OFICIAL. 

Ei au găsit, îm premieră, și Proiectul original din 1907.

Actuala clădire are o istorie de peste 114 ani și a fost ridicată între anii 1908-1909, ca parte a unui complex de clădiri speciale pentru administrația raionului Chișinău (Zemstva Chișinăului). Complexul conținea o clădire principală și 7 clădiri accesorii, din păcate, doar actuala clădire s-a păstrat.

Autorul proiectui a fost inginerul M.S. Cecheruli-Cuș, care, de altfel, a fost și autorul unei cunoscute bănci publice din orașul Chișinău (actuala Sală cu Orgă). Tot el, la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, a acționat și ca arhitectul orașului Chișinău.

La moment acoperișul clădirii, dar și tavanul, pardoseaua dintre etaje în continuare se țin pe elemente de lemn (bălci de lemn) originale din ani 1908-1909.

„Din păcate, în perioada sovietică, dar și în ani 90 clădirea a fost „menținută” cum s-a putut sau cu s-a vrut, dar ne bucurăm că fațada originală s-a păstrat, doar că a fost acoperită cu cement/șubă, și este posibil atent de a fi „dezgolită” la starea originală.

Vom continua cercetările pentru a documenta ce s-a petrecut între acești pereți ai edificiului actual, în toți acești 114 ani. Pe lângă elemente arhitecturale, ne interesează istoria și oamenii care au trăit și activat în această clădire.

Scopul cercetării este ca, în procesul de reconstrucție și extindere a Oficiului să ținem cont de proiectul inițial și istoria acestei clădiri, și să-i dăm un suflet nou, dar și să continuăm istoria edificiului, cu păstrarea celor mai importante elemente arhitecturale adaptate necesităților de accesibilitate și prietenoase mediului pentru zilelor noastre, pentru a o transforma într-o adevărată Casă a Drepturilor Omului în Moldova”, spune Ceslav Panico.

Share