(FOTO) Noul director al SA „Apă Canal Chișinău” s-a apucat de lucru. Atenționarea făcută muncitorilor

(FOTO) Noul director al SA „Apă Canal Chișinău” s-a apucat de lucru. Atenționarea făcută muncitorilor

Irina Gutnic, noul director general al S.A. „Apă-Canal Chișinău”, a efectuat o vizită de lucru la Stația de Epurare și la Departamentul de tratare a apei, informează OFICIAL. 

Primul obiectiv vizitat a fost Stația de Epurare, unul dintre proiectele investiționale cele mai ambițioase, ,,Reabilitarea Staţiei de epurare a apelor uzate şi linia nouă de tratare a nămolului”.

Progresul total al lucrărilor, calculat în baza certificatelor de plată confirmate şi acceptate, care include inclusiv activităţile de proiectare şi livrare a echipamentului, este estimat la cca 85%, iar lucrările de montare a utilajelor şi ehipamentelor mecanice sunt îndeplinite în mărime de 95%.

Revenind la activitățile din șantier, menționăm, că în momentul actual se lucrează la pozarea şi testarea rețelelor de biogaz, se realizează lucrările civile la Decantoarele secundare şi la staţia de pompare nămol primar nr. 2.

În cadrul inspecției, directorul general și-a propus de asemenea să cunoască mai bine întreg procesul de preluare și tratare a apelor uzate. Directorul general al S.A. ,, Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic a atenționat angajații de la Stația de epurare Chișinău să monitorizeze cu strictețe procesul de epurare a apelor uzate, astfel încât pe perioada estivală în oraș să nu existe miros neplăcut. În context, precizăm că specialiștii furnizorului de apă, zilnic inspecteaza instalațiile interne de apă și canalizare și totodată, instalațiile de preepurare proprie, fântânile arteziene la întreprinderi industriale, cu întocmirea ulterioara a actului tehnic și a schemei rețelelor de apă și de canalizare, precum și stabilirea punctelor de control a apelor uzate.

Administrația furnizorului de apă va monitoriza nonstop procesul tehnologic de la Stația de epurare mun. Chișinău, pentru a evita ca prin sistemul public de canalizare la stație să ajungă deversări în salvă de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți. Și aceasta deoarece, concentrațiile de poluanți mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare, pot pune în pericol buna activitate a treptei biologice a SE.

Pentru a evita situații neplăcute, numărul angajaților care monitorizează procesul tehnologic de la Stația de Epurare, dar și graficul de lucru al acestora va fi modificat.

Ulterior, directorul general Irina Gutnic a vizitat și Stația de tratare a apei Chișinău. Procesul de tratare a apei este unul foarte complicat, utilizându-se, în acest scop, reactivi, dezinfectanţi. Schema tehnologică de tratare a apei la stații este în două trepte: decantare şi filtrare. Dezinfectarea apei are loc, la fel, în două etape: înainte de amestecătoare (dezinfectare primară) şi după filtre (dezinfectarea secundară). Ulterior, apa filtrată se acumulează în rezervoarele de apă potabilă, unde se asigură timpul necesar de contact a acesteia cu dezinfectantul (hipocloritul de sodiu). Din rezervoarele de apă potabilă, apa este pompată şi transportată în rețelele orășenești de distribuție a apei. Pe tot parcursul procesului tehnologic de tratare a apei, controlul calității apei potabile se efectuează în strictă conformitate cu graficele de control, coordonate cu Centrul de Sănătate Publică din mun. Chişinău, prin intermediul a două laboratoare de apă potabilă acreditate, în conformitate cu prevederile Standardului Internaţional SM SR ISO/CEL 17025. La fiecare etapă, o dată pe oră, se iau probe microbiologice, verificându-se calitatea apei la intrare, după utilizarea reactivilor, după decantare, după filtrare şi la intrarea şi ieşirea din magazinele de depozitare. De aceea, putem afirma cu certitudine, că apa din apeductul municipal poate fi utilizată în alimentaţie fără filtrare suplimentară, iar drept dovadă servesc testele zilnice efectuate în cadrul laboratorului întreprinderii.

Așadar, după ce a fost pompată din fl. Nistru și filtrată la Stația de tratare, apa a ajuns, în sfârșit, la robinet.

La finalul inspecției, Irina Gutnic a declarat că își propune să continue cu succes proiectele demarcate. În zilele următoare directorul, va vizita și alte obiective strategice ale întreprinderii și va veni cu un plan de acțiuni menite să îmbunătățească indicii economici.

Share